Çay Hasadı Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:50

Çay Hasadı Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Çay Hasadı Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 17:24

65 views

Bu yazıyı okuyan, çay yetiştiriciliği yapan ya da yapmayı düşünen okurlarımız, çay hasadı yaparken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü kaliteli ve düzgün yapılmayan hasat süreci doğrudan olarak, çay ürününün verimini doğrudan etkilemektedir. Ülkemizde çay üretimi, Doğu Karadeniz bölgesinde yoğun ve verimli olarak yapılmaktadır. Türkiye üzerinde çay yetiştiriciliği için en ideal bölge Doğu Karadeniz bölgesidir. Çünkü Doğu Karadeniz bölgesinin iklimsel özellikleri çay yetiştiriciliği açısından uygundur.
Çay fidanları, sonbahar aylarında dikimi yapılır. Dikim için en ideal zaman sonbahar ayıdır. Sonbaharda dikilen çay bitkisi sonbaharda olgunlaşır. Hasat dönemi ise ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşmektedir. Hasat işlemi genelde 3 seferde biter ancak verimin fazla olduğu zamanlarda hasat 4 kere yapılabilir. İlk hasat mayıs ayında başlayıp hazirana kadar devam edebilir. 2. hasat zamanı temmuz ayı ile ağustos ayını kapsayabilir. 3. hasat ise eylül – ekim aylarda gerçekleştirilmektedir.
Hasat işlemi yapılırken, üreticinin isteğine bağlı olarak geleneksel ve modern hasat yöntemleri kullanılmaktadır. Elle toplama yöntemi geleneksel toplama yöntemi olarak nitelendirilebilir. Motorlu makineler ve makaslar modern hasat yöntemlerindendir. Bu hasat yöntemleri, üreticinin tercihine bağlı olarak değişmektedir. Ancak elle toplama tekniğinin diğer hasat tekniklerine göre daha az hasar verici ve daha kaliteli ürün elde edilmesine yardımcı olduğu söylenmektedir. Motorlu makine ve makaslar ise elle toplama işlemine göre zaman açısından daha kısa sürede bitmesine yardımcı olmaktadır.
Üreticimizin hasat yaparken dikkat etmesi gereken bazı nüanslar bulunur. Bu nüanslardan ilki çayı toplama şekliyle alakalıdır. Kaliteli bir hasat dönemi ve verimli çay ürünü elde etmek istiyorsanız öncelikle çay yapraklarını uygun bölgelerden koparmanız gerekmektedir. Yolarak ya da sıyırılarak kopartılan ürünler zarar görür ve yaralanır. Ayrıca hasat işlemini yaparken çay tomurcuklarının da zarar görmemesini sağlamalısınız. Diğer bir nüans, toplanan çay yapraklarının ne olacağı ile ilgilidir. Toplanan çay yapraklarını güneş görmeyen bir yerde biriktirmenizi öneririz. Ayrıca toplanan yaprakların 6 saat içerisinde alıcıya ulaştırılması gerekmektedir. Teslim işlemi gerçekleşene kadar yaprakların toprakla ya da gübreyle temas etmediğine emin olun.