Ceviz Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Ceviz Vardır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

7 Aralık 2024 - 04:48

Ceviz Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Ceviz Vardır?

Ceviz Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Ceviz Vardır?
Son Güncelleme :

12 Ekim 2021 - 17:11

333 views

Enerji depomuz, beynimizin daha düzenli çalışmasını sağlayan ceviz meyvesinin kaç çeşidi vardır? Hangisi bahçeniz için daha uygundur? Hangi cevizin hangi bölgelerde yetiştirilmesi daha uygundur? gibi sorular ceviz üretmek isteyenler tarafından aranan sorular arasındadır. Cevizin farklı çeşitleri vardır. İç doluluğu, kabuk sertliği, tadına göre ceviz meyvesi farklı çeşitlere ayrılır.

Ancak yine de dikimden önce ceviz çeşidi seçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar sizin daha verimli ve kaliteli ceviz yetiştirmenize katkı sağlar. Bu hususlar;

-döllenme biyolojileri

                -yapraklanma zamanları

                -vejetasyon süreleri

                -dayanıklılık

                -taç kısmın düzgün gelişimi

                -verimli olması

                -ince kabuklu oluşu ve iç kısmın kabuktan kolayca çıkması

gibi durumları seçeceğiniz ceviz türünün karşılaması gerekir.

Ceviz çeşitleri, Bilecik, Şebin, Gültekin -1, Yalova -1, Yalova -3, Yalova -4, Yavuz 1, Şen -2, Tokat 1 olarak ifade edilebilir.

Bilecik

Ülkemizde üretimi yapılan farklı ceviz türleri bulunur. Bu ceviz türlerinden biri de Bilecik’tir. Bilecik cevizi, dona karşı dayanıklılığıyla bilinir. Geç yapraklanması, onu donlara karşı daha dayanıklı hale getiriyor. Kıyı bölgelerde yetiştirilmek için pek uygun değildir. Kabuk yapısı olarak, ince kabukludur, iç kısmı da dolgundur ve kabuktan kolayca ayırabilirsiniz.

Bilecik cevizi, kuru tüketim için tavsiye edilen bir türdür. Genellikle Eylül ayının son haftaları hasat edilir.

Şebin

Şebin cevizi de tıpkı Bilecik cevizi gibi kıyı bölgeler hariç her bölgede yetiştirilebilecek bir ceviz türüdür. Don olayına dayanıklı olduğu için, don olaylarının fazla görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi uygundur.

İnce bir kabuk yapısına sahiptir. İç kısmı kolayca ayrılabilir ve iç gayet dolgundur. Eylül sonu gibi hasat edilebilir.

Gültekin -1

Gültekin 1 ceviz türü, genellikle tüm bölgelerde yetiştirebileceğiniz bir cevizdir. İlkbaharda görülen geç donlara karşı oldukça dayanıklı bir türdür. Diğer türlere kıyasla iç dolgusu ve kalitesi daha yüksektir. Eylül ayı ortalarına doğru hasata başlanabilir.

Yalova -1

Yalova 1 erik çeşidi de kıyı bölgelerde yetiştirilmeye uygun olmayan bir diğer ceviz türüdür. Don olaylarına karşı dayanıksız olduğu için özellikle geç don olaylarının yaşandığı bölgelerde yetiştirilmemesi tavsiye edilir.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizi faydaları var mıdır? Günde ne kadar ceviz tüketilmelidir? Ceviz nasıl tüketilmelidir gibi sorular tüketicilerimiz tarafından sorulan sorular arasındadır. Ceviz tüketmenin bize sağladığı pek çok fayda olduğu söylenir. Hatta mümkün oldukça ceviz tüketimine önem vermek gerektiği de ifade edilir.

Cevizi farklı tüketim alanlarında kullanırız. Bazen pastanın iç malzemesi olarak kullanılır bazense diyet salatanızı renklendirir. Sade bir şekilde tüketimi de en yaygın olanıdır. Genel olarak baktığımızda ceviz tüketimi bizim için önemli bir besindir. Peki vücudumuza ne gibi katkılar sağlar?

Beyin Fonksiyonlarını Destekler

Günde belli bir miktarda tüketilen cevizin beyin sağlığı açısından önemli bir etkisi vardır. Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için ceviz tüketmek önerilir. Özellikle çocukların beyin gelişimin daha sağlıklı tamamlayabilmesi için ceviz tüketimi tavsiye edilmektedir. Çocuklarınızı günde en az bir adet ceviz yemesini sağlayın.

Ceviz tüketimi, beyin kaynaklı hastalıkların da engellenmesine katkı sağlar. Özellikle yaşlılarda oluşabilecek beyinsel hasarların minimum seviyeye indirilmesine yardımcı olur. Alzheimer hastalığının ilerleme hızını yavaşlatır ve oluşabilecek hastalığı minimum seviyeye indirir.

Kilo Dengesini Sağlar

Cevizin içerisinde bol miktarda yağ, protein ve lif maddeleri bulunur. Özellikle lif bulunması kilo dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Kilo problemi ola insanların ceviz tüketmesi önerilir. Kilo dengesini sağlamasının yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelir. Daha sağlıklı olmalarını sağlar.

Kanseri Önler

Ceviz tüketiminin kanser önleyici bir etkisi de bulunur. Kanserli hücrelerle mücadelede önemli bir role sahiptir. Kanser hastalığı olan insanların da yine ceviz tüketmesi tavsiye edilir. Kanser hastalığı başta olmak üzere diğer hastalıklara mücadelede de önemli bir görevi vardır.

Cevizin içerisinde bol miktarda Omega 3 ve yağ asitleri bulunur. Bu maddeler, kalp ve beyin sağlığının korunmasına fayda sağlar.

Metabolizmayı Düzenler

Ceviz tüketmenin metabolizmayı düzenleyen bir etkisi de bulunur. Sindirim sistemini , bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminde görülen aksamalar giderilir.

Tokluk hissi verir. Fazla besin tüketilmesini engeller.

İltihabı Azaltır

Vücutta oluşabilecek iltihaplanmanın engellenmesinde de önemli bir etkiye sahiptir.