Ceviz Yetiştirmek İsteyenlerin Bahçe Tesisi Nasıl Kurulmalı?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:27

Ceviz Yetiştirmek İsteyenlerin Bahçe Tesisi Nasıl Kurulmalı?

Ceviz Yetiştirmek İsteyenlerin Bahçe Tesisi Nasıl Kurulmalı?
Son Güncelleme :

02 Eylül 2021 - 15:12

47 views

Ceviz, sonbaharda hasat edilen, sağlığa son derece faydalı bir meyvedir. Mümkün oldukça tüketilmesi önerilen bir besindir. İnsan sağlığı üzerinde çok fazla düzenleyici ve yararlı etkileri bulunuyor. Tüketme ihtimali olanlar her gün değilse bile haftada bir mutlaka ceviz üretilmesi tavsiye ediliyor.

Ceviz, beyinsel fonksiyonların düzenli bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olan, beyinle ilgili hastalıkların engellenmesine yardımcı olan bir meyvedir. Beyinle ilgili her şeye iyi gelen bir meyve olduğu için tüketilmesi son derece önemlidir.

İnsan hayatında önemli bir yere sahip oluşu, ceviz üretimini arttırabilir. Bu nedenle kendi cevizini kendi üretmek isteyenler için verimli bir ceviz bahçesi nasıl tesis edilir nasıl kurulur, bunu birlikte inceleyelim. İlk olarak şunu da ekleyelim. Ceviz ağacı türüne göre bodur ya da uzun boylu olarak değişebilir. Ceviz ağacının uzun boylu olmasından çekinerek dikmek istemeyenler için, bodur ceviz ağacı türleri de bulunuyor.

Ceviz Bahçesi Nasıl Tesis Edilir?

Ceviz üreteceğiniz bahçenin tesisine geçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunur. Bu unsurlardan ilki iklimdir. İklim, tarımsal üretimin gerçekleşebilmesinin ilk şartıdır. İklim konusunda seçici olan bitkilerin, iklim isteği karşılanmaması durumunda verimli bir üretim süreci gerçekleşemez. Bu nedenle bahçe kurmadan önce iklimsel uygunluğa dikkat etmeniz gerekir.

Ceviz, iklim olarak çok fazla seçici bir bitki değildir. Genel olarak ılıman iklimlerde yetişebilecek bir bitkidir. Ancak yüksek ve düşük sıcaklık değerleri hem ceviz ağacını hem de meyvesini olumsuz yönde etkiler. Sınır olarak -25 ile 38 derece arasında sıcaklık değerleri seyreden bölgelerde ceviz üretimi uygundur.

İklime dikkat edildikten sonra sulama imkânı ve toprağın pH derecesi de uygunsa ceviz bahçesi kurulabilir.

Dona Dikkat!

Ceviz bahçesi kuracağınız arazinin özellikle don olaylarının yaşanmadığı ya da minimal derecede yaşandığı bölgelere kurmanız tavsiye edilir. İlkbaharda görülen geç donlar ve sonbahardaki donlar, eviz ağacının zedelenmesine sebep olur.

Dikeceğiniz ceviz fidanının sertifikalı olmasına dikkat edin. Sağlam ve sağlıklı fidan, verimi ve kaliteyi yüksek düzeyde etkiler.

Ayrıca mutlaka ceviz bahçesinde 2 çeşit ceviz olmasına dikkat edin.