Çilek Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:17

Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Çilek Çeşitleri  Nelerdir?
Son Güncelleme :

10 Ağustos 2021 - 16:59

4.221 views

Çilek çeşitleri ülkemiz içerisinde farklı alanlarda ve farklı şekillerde yetiştirilebiliyor. Saksıda çiçekle yetiştiriciliği, evde çilek yetiştiriciliği, tarlada çilek yetiştiriciliği serada çilek yetiştiriciliği gibi yerlerde çilek yetiştiriciliği yaparken hangi türü seçtiğiniz oldukça önemli bir durum diyebiliriz. Ayrıca çilek yetiştiriciliğinin yapılma şekli de hangi türün yetiştiriciliği yapıldığı konusunda büyük bir önem arz ediyor diyebiliriz. Çilek yetiştiriciliği yaparken açık çilek yetiştiriciliği mi yoksa örtülü çilek yetiştiriciliği mi yapacağınız da çilek çeşidi tercihi yaparken önemli bir husustur diyebilmek mümkün. Pek çilek çeşitleri nelerdir? Hangi çelik türü nerede yetiştirilmeli? Hangi çilek çe3wşidi nerede yetiştirilmeye daha uygun?

Hangi Çilek Türü Yetiştirilmesine Devlet Destek Sağlıyor?

Öncelik ile Türkiye içerisinde yetiştirilen ve devlet desteği sağlanan çilek türlerinden bahsedelim bu çilek türleri sayesinde çilek yetiştiriciliği için insanlara devlet desteği sağlanıyor ve yetiştirme maliyeti düşünüyor bir kısmın maliyeti devlet üstlenebiliyor diyebiliriz. Bu çeşitler Albion Çilek Çeşidi, Sweet Charlie çilek çeşidi. Rubygem Çilek çeşidi, Festival çilek çeşidi diyebiliriz.


Devlet desteği sağlanan çilek türlerinin özelliklerine bakacak olursak hangi tür çileği seçmeniz konusunda yardımcı olabiliriz.
Devlet destekli çilek yetiştiriciliğinde tercih edilen çilek çeşitleri ve özellikleri:
Ticari çilekler için lezzet ve kolay az maliyetleri olarak yetiştirilebilen çilek türleri ön plana çıkıyor.


Albion Çilek: Albion çilek çeşidi yetiştiriciler arasında en çok tercih edilen çilek türleri arasında bulunuyor diyebiliriz.
Peki, neden albion çilek çeşidi tercih edilmeli? Bu çilek çeşidi dalında olan hali oldukça hoş görünümlü ve hoş kokuludur fakat dalından koparıldıktan sonra bu albenisini kaybeder yine de ekonomik olarak tüketilen çilek türleri arasında bulunduğunu diyebilmek mümkün. Tercih edilmesinin nedenine bakacak olursak kumlu topraklarda ve 700 metre üzerinde olan alanlarda kolayca yetişmesinin yanı sera bunu çilek türlerinin yıl boyunca meyve vermesi diyebilmek mümkün.


Sweet Charlie Çilek: Bu çilek türünün yetiştirilmesi için daha çok sahil bölgelerine yakın olan yerler tercih edilir diyebiliriz. 700 rakım altında yetiştirilmeye gayet uygun ve meyvelerinin oldukça lezzetli olduğu söylenebilen bu çilek türü ticari olarak devlet destekli yetiştirilebilen türler arenasında en iyi türdür diyebilmek mümkün.


Rubygem Çilek: Daha çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği sağlanıyor özellikle adana ilinde gayet lezsze5trli ve verimli bir biçimde bu çilek türü yetiştirilebiliyor diyebiliriz. Bu çilek türü özellik olarak oldukça tatlı bir tada ve hoş kokuya sahip olması ile biliniyor diyebiliriz. Ticari anlamda oldukça kaliteli bir çilek çeşidi olarak görülebilen bir çilek türü olduğu söylenilebilir. Ayrıca yıl boyu hasat edilebilmesi sayesinde hem kaliteli hem de ticari türde çilek yetiştirmek isteyenler gözdesi haline geliyor ve pazarlarda yerlerini alıyor demek mümkün. Hastalıklara karşı hassas olan bir çilek türüdür demek mümkün.


Festival Çileği: Bu çilek türü ise dayanıklı olma özelliği ile bilenen çilek çeşitleri arasında yer alıyor. Bu çilek çeşidi diğer çeşitlere göre daha az eziliyor darbelere karşı da daha dayanıklı olduğundan farklı illere çilek gönderimi yapan yetiştiriciler arasında en çok tercih edilen türde çilek olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir. Meyve yapısı olarak düzgün şekilli içi tamamen pembe dışı ise parlak kırmızıdır denilebilen bir çilek türüdür. Hoş bir kokusu olduğu da söylenilebilen bu çilek çeşidi sofralarda sıklıkla yer alan bir çeşittir denilebilir.
Hobi çileklerinden bahsedecek olursak ise öne çıkan iki farklı çilek çeşidi olduğunu söylemek mümkün. Bunlar içerisinden


Osmanlı Çileği
: Karadeniz’de ilk yetiştiriciliğine başlanmış olan bu çilek türünün aroması ve kokusunun yoğunluğu dolayısı ile Osmanlı Çileği adı ile anıldığını söyleyebilmek mümkün diyebiliriz. Osmanlı çileği nar54in bir yapıya sahiptir ve genellikle toplanılan gün içerisinde taze bir şekilde tüketimi gerçekleştirilir bu yüzden ticarete uygun olan çilek türleri arsında yer almaz fakat taze bir şekilde yetiştiricilerden özel olarak satın alınması mümkün diyebiliriz. Ortalama 20 derece üstü sıcaklığa sahip olan bölgelerde bu çilek türünün hobi doğrultusunda yetiştirilmesi mümkün olarak görünüyor. Meyve verim ayı ise ilkbahar aylarıdır diyebilmekle mümkün. Mayıs ayında genellikle meyve vermeye başlayan bu çilek türü haziran ayı içerisinde tamamen olgunlaşır ortalama yetişme süresi bir ay olarak kabul edilir diyebiliriz.


Dağ Çileği: Çilek verimi düşük olarak kabul edilir Türkiye içerisinde Karadeniz bölgesinde yetişebilen bir çilek türü olduğunu söylemek mümkün. Hobi yetiştiriciliği için en çok tercih edilen çilek türüdür saksı için oldukça uygun bir çilek türüdür meyvelerinin oldukça küçük olduğu söylenilebilir. Cılız dallı olmasının yanı sıra lezzetli ve kokusunun harika olduğu da söylenilebilecek bir çilek türü olan bu çilek türü, en tatlı çilek cinsi hangisidir? Sorununun yanıtını olabilecek lezzettedir. Reçeli çok fazla tercih edilir ve fiyat olarak diğer çilek reçeli türlerine göre yüksek fiyatta bulunur bu çilek türünü tatlılarınızda da kullanabilirdiniz.

Hobi Çileği Çeşitleri: Bu çilekler genellikle kişilerin kendileri için yetiştirdiği çilek türeleri diyebiliriz. Hobi için yetiştirilen çilek türleri diğer çileklerden farklı olarak daha pahalı fiyatlara alıcı bulabiliyor. Hobi çilek çeşitleri ise Albion çilek çeşidi ve dağ çileği diyebiliriz. Özellikle dağ çileği yetiştiriciliğinden elde edilmiş dağ çileği reçeli lezzeti pek çok kişi tarafından sevilir ve farklı tarifler içerisinde yer alır.


Bunlar ülkemiz içerisinde sıklıkla tercih edilen çilek türlerine örnek olarak verilebilen çilek türlerindendir diyebiliriz.


Diğer pek çok çilek çeşidi vardır. Çilek çeşitlerinin dünya üzerinde 200’den fazla türü olabileceği söyleniyor.

Portala Çilek: bu çilek için türü için ülkemiz üzerinde henüz yetiştirilebilen bir çilek türü olup olmadığı bilinmiyor fakat bu çilek türü yıl boyu meyve verebilen çilek türleri arasında bulunuyor.


Şarlot Çilek : Sera yetiştiriciliği için tercih edilebilen verimli bir türdür. Özellikle Fransa içerisinde yetiştirimi yapılır. Pastallarda ve sütlü tatlılarda en çok kullanılan çilek çeşitlerinden biri olarak görülür diyebiliriz Düzgün formu sayesinde sıklıkla tercih edilir.


Monterey Çilek: Tüm sene hasat yapılabilir ve soğuk hava şartlarına uyumlu bir çeşittir. Fakat lezzet açısından fazla tatmin edici bir tür olmadığını söylemek mümkün.
Fern Çileği: Çok sıcak olmayan bölgelerde hobi yetiştiriciliği için kullanımı olan çilek çeşitleri arasında yer alan bu çilek türünün boyutu orta büyüklüktedir.


Honeoye Çilek: Yine düşük hava sıcaklıklarına dayanıklı olabildiği söylenebilen bu çilek türü yüksek alanlarda ve düşük sıcaklık içerisinde yetiştirilebilen çilek türleri içerisinde bulunması ile biliniyor. Hatta en dayanıklı çilek türü hangisidir sorunun cevabı honeoye çileği olabilir. Fakat lezzet açısından fazla iyi olduğu bu çilek türü için söylenmiyor. Tatlı bir çilek türü olmadığı söyleniyor diyebilmek mümkün.