Çilek Fidesi Ekildikten Sonra Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:44

Çilek Fidesi Ekildikten Sonra Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir?

Çilek Fidesi Ekildikten Sonra Bakımı Nasıl Gerçekleştirilir?
Son Güncelleme :

09 Ağustos 2021 - 17:09

70 views

Çilek fidesi ekimi ve ekim sırasında doğru ekilmesi kadar fide bakımının doğru bir biçimde gerçekleştirilmesinin de büyük ir önem taşıdığını söylemek doğru olabilir. Doğru ir fidan bakımı sayesinde çileğinizin daha iyi verim veresini sağlayabilir ve le3zzetli meyvelere ulaşabilirsiniz. İyi bakılmış çilek meyvesinin satış fiyatı da çok daha yüksek olur demek mümkün. Düzün ve düzenli bakımının maliyeti ise4 özellikle çabuk gelişen bir meyve olduğu için çok fazla değildir demek mümkün olabilir.


Peki, çilek bakımı nasıl yapılmalı? Çilek bakımında nelere dikkat edilmeli? Çilek dikiminden sonra çilek bakımı nasıl gerçekleştirilmeli?


Çilek bakımında en önemli unsurlardan birinin yabancı otlar ile doğru bir biçimde mücadelenin sağlanması gerektiği olduğunu söyleyebilmek mümkün. Neden mi? yabancı otlar çileğinizin büyümesi için gerekli olan mineralleri toprak üzerinden emeceği için çileğinizin verimi düşebilir. Bu neden ile süreli bir toprak bakımı çilek için en önemli hususlar arasında yer alır diyebilmek mümkündür.


Fide üzerinde oluşabilecek hastalıklar düzenli olarak takip edilmeli ve fide üzerindeki küçük ama zararlı olabilecek böcek türlerine karşı gerekli önlemler alınmalıdır demek mümkün. Çilek üzerinde oluşan ´kol` adı verilen düzensiz saplar bitkinin verimliliğinin düşmesine denen olabilecek sebepler arasında yer alır ayrıca bu saplar yüzünden meyveler normalden daha az gelişebilir. Bu neden ile çilek üzerinde düzenli olarak kontroller sağlanmalı ve bu sapların temizliği yapılmalı diyebilmek de diğer bir önemli noktalardan biri olabilir.
Aşırı sulamadan kaçınmak gerekir bu yüzden damla sulama yöntemi çilek için uygun bir yöntem olarak tercih edilebilir aşırı sulama sonucu bitki üzerinde mantar gibi hastalıkların oluşma olasılığının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Mevsime uygun olarak sulamanın gerçekleştirilmesi ve fazla su verilmemesi bitki için oldukça önemli durumlar arasında yer alan konulardan biridir.


Gübreleme için de dikkatli olmak gerektiğini söylenilebilir. Bitki gübrelemesini her ay düzenli olarak yapmak önemlidir. Ayrıca gübre tercih edilirken doğal gübrelerden yana kullanabilirsiniz.
Fide bakımı sırasında düzenli olarak toprak sterilizasyonu yapmak oldukça önemlidir.