Çilek Fidesi Nasıl Ekilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:48

Çilek Fidesi Nasıl Ekilir?

Çilek Fidesi Nasıl Ekilir?
Son Güncelleme :

09 Ağustos 2021 - 17:07

376 views

Çilek yetiştiriciliğinde doğru bir ekim gerçekleştirebilmek ve ekim sırasında doğru yöntemleri kullanmak oldukça önemlidir diyebiliriz. Çilek yetiştiriciliğinde fide nasıl ekilmeli? Sorusu ise yetiştiricilik yapmak isteyen kişiler tarafından araştırılan sorular arasında yer alıyor diyebiliriz.

Doğru Çilek Ekimi Nasıl Olmalı?

Toprak çilek ekimi öncesinde kazınır ve çapalama işlemi yapılarak zır hale getirilir. Ve çilek fidesi toprağa dikilmeden önce 5 saat kadar suda bekletilir diyebiliriz. Eğer çilek kökleri 10 cm den daha uzun ise doğru uzunlukta kısaltılır. Çilek dikimi için uygun görülen derinlik 15 cm olarak bilinir. Çilek bitkilerinin fideleri dikilirken ise uygun aralık uzunluğu 45 cm olarak bırakılır diyebiliriz. Buna uygun bir biçimde hazırlanan toprağa fide ekimi gerçekleştirildikten sonra toprağa iyice bastırılır ve ilk sulaması yapılır.


Bunun yanında farklı dikim yöntemleri de bulunduğu söylenilebilir.
Tek sıralı dikim sistemi, çok sıralı dikim sistemi veya tek sıralı şerit sistem çilek türlerini yetiştirmede kullanılabilecek farklı dikim sistemleri arasında bulunur.

Çilek Fidesi Ne Zaman Dikilir?

Yaz dikimleri sonbahar dikimleri veya kış dikimleri çilek fidesi dikimi için uygun olabilir.
Yaz dikimleri için frigo fide kullanılması uygun olarak görülür. Havaların sıcaklığı düşmeden yaklaşık bir ay önce bu fideler için dikim yapılır diyebiliriz. Ağustos ayı içerisinde genel olarak Akdeniz iklimi için dikim yapılır ve sonr5asındamart nisan ayı civarında fideler olgunlaşmış olur.


Sonbahar kış dikimleri: Taze kol fideleri bu dönemde yetiştirilen çiçekleri için oldukça uygundurlar. Eylül – Aralık ayları arasında dikim yapılabilir. İlk yıl verimi az olan çileklerin daha sonraki yıllarda verimi artar ve 3-4 yıl arasında meyve vermeye devam edebilir.
İlkbahar dikimleri: Kışları sert geçen bölgeler için bu dikim tercih edilebilir. İlk dönemde bu fidelerin meyve vermesi azdır. 2. yıl içerisinde çileklerden verim alınır diyebiliriz.

Fide Dikiminde Kök Budaması Nasıl Yapılmalı?

Kök uzunluğunun 8-10 cm olması gerekir. Bu uzunluktan kısa veya uzun olarak budama yapmak doğru değildir denilebilir. Fide dikimi için budama sırasında 2, 3 yaprak bırakılması önerilir.