Çilek Meyvesinde Kök Çürüğü Hastalığı Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:22

Çilek Meyvesinde Kök Çürüğü Hastalığı Nedir?

Çilek Meyvesinde Kök Çürüğü Hastalığı Nedir?
Son Güncelleme :

10 Temmuz 2021 - 8:57

116 views

Çilekte görülebilen pek çok hastalık arasından karşılan ve sıklıkla görülen hastalıklardan biri olan kök çürüğü hastalığına çileğin bakımına ve sulanmasına dikkat edilerek engel olunabilir. Kök çürüğü hastalığı çilek meyvesi yetiştirilirken düzenli bir biçimde çileğin kontrolünü sağlayarak bu hastalığı engelleyebilmek mümkün olabilir.

Kök Çürüğü Neden Oluşur?

Fazla sulanma sonucu toprakta su birikmesi bu Hastalığın oluşumuna neden olabilir, fazla sıcak hava veya fazla soğuk hava neden olabilir. Torakta yetirtince oksijen bulunmuyorsa kök çürüğü hastalığı görülebilir.

Kök Çürüğü Belirtileri nelerdir?

Gelişmede durgunluk meydana gelebilir, meyvelerde küçülme oluşabilir, meyve yapraklarında kısalmalar meydana gelebilir. Hastalık için gerekli önlemler alınmadığı takdirde çiçekte solmak, kuruma ve yaprakların dökülmesinin meydana gelmesi yüksek olasılıktır. Daha çok sıcak havalar içerisinde düzenli kontrol ve dikkatli bakımı gerçekleştirilmeyen çileklerde bu hastalığın görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Çilekte Kök Çürüğü Hastalığı İle Nasıl Mücadele Edilebilir?

Bu hastalık içeren bitkiler sökülmeli. Fide seçiminde dikkatli davranılmalı, damla sulama yöntemi tercih edilmeli diyebiliriz çilek dikimi öncesinde toprak için uygun bir sistem hazırlanarak özellikle yaz dönemi çelekleri için solarizasyon uygulanması sağlanması gerekir. Bu yöntemler fiziksel ve kültürel olarak çilek bitkinin kök çürüğü hastalığına yakalanmasını engelleyebilecek veya hastalığın dağılımını durduracak önlemler arasında yer alır. Kök çürüğü ile mücadele etmek istiyorsanız en etkili yöntemleri hastalık başlamadan önce uygulanması gerekir diyebiliriz kök çürüğü çilek üzerinde en sık rastlanan durumlardan biridir ve dikkat edilmezse bitkilerin ölmesine yol açarak mahsulün gelişmemesini ve mahsulden kazanç sağlanamamanıza neden olabilecek bir hastalıktır.


Kimyasal olarak mücadelede ise bitki köklerinin toprağa dikiminden önce ilaçlanmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz.


Genellikle kökte oluşan ve oluştuğunda zor tedavi edilen bir hastalık olduğu için bu hastalığın mücadelesinin bitki ekiminde hastalık oluşmadan sağlanması oldukça önemli olan hususlar arasında yer alır diyebilmek mümkündür. Kökler bitkinin beslendiği bölgeler olduğu için köklerin veriminin azalması ve kok çürümesi yaşanmasının erkenden önüne geçilmesi gerekir diyebiliriz.