Çilek Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:15

Çilek Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır?

Çilek Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır?
Son Güncelleme :

16 Temmuz 2021 - 14:09

825 views

Hemen hemen her bölgede uygun koşullar içerisinde tarlada acık halde veya her mevsim üretimi sağlanan örtülü halde yapılabilen çilek yetiştiriciliğinin kârlı olup olmadığı merak edilen sorular arasında yer alıyor diyebiliriz. Çilek yetiştirmek isteyenlerin ister serada ister Tarla içerisinde uygun bir ticari çilek türü yetiştirmesi oldukça büyük bir önem taşıyor diyebilmek mümkün gibi görünüyor. Tarla üzerinde çilek yetiştirimi maliyetinin daha az olmasına rağmen çilek yetiştirmek isteyenler4in daha yüksek miktarlarda yatırım yaparak çilekten daha fazla kazanmayı hedeflediğini fark edebilirsiniz.


Örtülü bir biçimde yapılan toprak yetiştirimini Akdeniz’de yasayanlar oldukça fazla tercih eder. Bunun öncelikli sebebi bu yöntem ile mevsimine olmasa dahi çilekten dört mevsim boyunca mahsul alabilmek yüksek fiyata satışını sağlayabilmek. Bu oldukça karlı bir yöntemdedir fakat örtü altında çilek yetiştiriciliğini için oldukça fazla bir girişim maliyeti bedeli olduğunu söylememiz gerekir maliyeti düşürmek için farklı yöntemler tercih edilebildiğini belirtebiliriz. Üretimde kullanılan yüksek maliyetli camlar yerine plastik materyaller tercih ederek üretim maliyetini azaltmanızın mümkün olabildiğini söyleyebiliriz. Topraksız tarımda diğer bitkilere göre daha az hastalık görülebilir. Özellikle bu bitkiler içerisinde toprağa bağlı olarak gelişen hastalıların oldukça daha az oranda olduğunu söylemek mümkün. Bu yetiştirme türlerinde üreticiler toprakları kendileri özenle oluşturuyorlar diyebiliriz. Bu da tarla alanından kaynaklı olarak yaşanabilecek pek çok hastalığın önüne geçiyor ayrıca çilekten yüksek kar sağlamanızın bir diğer yolu devlet destekli olarak çilek yetiştiriciliği yapmak olabilir. Devlet desteği sağlanan Fidelerden seçerek maliyetinizi düşürebilirsiniz<. Daha yüksek kazanç sağlamak istiyorsanız ise çilek fidesi bakım sürecinde olukça dikkatli olmanız gerektiğini söylemek gerekir Uygun bir gelişim süreci sağlamak ve organik gübrelerden yararlanmak hem meyvenizin verimini artırmaya yardımcı olabilir hem de daha yüksek bir satış fiyatına pazarlarda sunmanıza yardımcı olabilir diyebiliriz.

Devlet destekli Çilek yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

KOSGEP tarafından oluşturulmuş olan bir proje olarak çilek yetiştirildiği projesi adı altında projelendirilen bu yetiştirme türü belirli çilek türlerini kapsıyor ve KOSGEB projenize uygun olarak size bir miktar hibe sağlayabiliyor.

KOSGEB Çilek Yetiştiriciliği Projesine Nasıl Katılım Sağlanılır?

Öncelikle KOSGE tarafından oluşturulan eğitim programlarına katılmalı daha sonrasında gerekli sertifikaları almalısınız. Düşünüldüğünüz iş planını KOSGEB’e sunarak uygun bir devlet desteği almanız mümkün olabilir