Çilek Yetiştirme YöntemleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:50

Çilek Yetiştirme Yöntemleri

Çilek Yetiştirme Yöntemleri
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2021 - 9:47

259 views

Çilek yetiştiriciliği yapılabilmesi için iki farklı ortam hazırlanabilir bu yetiştiricilik türleri ise örtü altında çilek yetiştiriciliği ve açıkta çilek yetiştiricilik olarak görülebilir.

Örtü Altında Çilek Yetiştiriciliği Nedir?

Örtü Altında çilek yetiştiriciliği avantajları nelerdir? Örtü altında çilek yetiştiriciliği hangi bölgeler içerisinde yapılır?


Örtü altında çilek yetiştiriciliği özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan çilek yetiştiricileri tarafından tercih edilen bir yetiştirme yöntemi olarak bilinir. Örtü altında yapılan çilek yetiştiriciliğine erkenci çilek yetiştiriciliği adı verilir bu neden ile buna en uygun koşulu sağlayan bölge ise Akdeniz Bölgesi olarak bilinebilir. Diğer türlerde mart, nisan ayları içerisinde ilk çilek mahsulü alınabilirken örttü altı çilek yetiştiriciliğinde mahsul alımı kasım, aralık veya ocak aylarında gerçekleşebilir demek mümkün diyebiliriz. Bu pazarlardaki çilek fiyatını da kendi mevsimi dışında meyve alımı yapıldığı için mevsimine göre yetiştirilip satılan çileklere oran ile Yüksek kar elde etmek isteyen çiftçilerinde tercih ettiği yetiştirme yöntemleri arasında bulunduğunu söylemek mümkün görünüyor.


Örtülü çilek yetiştirme yöntemi ısıtmalı veya ısıtmasız olarak hazırlanan plastik veya cam seralar içerisinde yapılabiliyor. Maliyet olarak örtü altında çilek yetiştiriciliğinin oldukça maliyeti yüksek bir yöntem olduğu söylenilebilir. Bu neden ile plastik seralar daha düşük maliyet sağlayacağı için tercih edilir diyebiliriz.

Açıkta Çilek Yetiştiriciliği Nedir?

Çilek dayanıklı bir meyve türüdür don olaylarından korunması halinde -10 dereceye kadar herhangi bir zarar görmeden rahatlık ile yetiştirilebilir diye biriz.


Çilekler don olayından nasıl korunur? Diye soracak olursanız ise don olaylarının yaşanabileceği dönemleri içerisinde çilek meyvesinin üst kısımları saman yaprak ve benzeri ürünler ile ötülebilir diye cevap vermek mümkün.


Açıkta çilek yetiştiriciliğinde dikim ve hasat işlemleri yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerin hava koşullarına göre değişiklik gösterir. Yaz ilkbahar ve kış dikimleri olarak farklı şekillerde farkı bölgelerde dikimi gerçekleştirilebilir ayrıca dikimi etkileyen diğer bir nokta ise çilek çeşitlerinden hangisini yetiştirdiğinize bağlı olarak değişebilir demek mümkün. Açık yetiştiricilik türlerinde verim örü altı yetiştiriciliğine göre daha düşüktür fakat açık yetiştiricilik için ek bir maliyet sağlamadan gerçekleştirebilirsiniz.