Çim Gübresi Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Avantajları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:02

Çim Gübresi Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Avantajları Nelerdir?

Çim Gübresi Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Avantajları Nelerdir?
Son Güncelleme :

10 Kasım 2022 - 8:34

62 views

Çim bakımının en önemli adımı çim gübresi kullanmaktır. Profesyonel olarak çim bakımı yapılan sahalarda bu adım aksatılmazken, bireysel olarak çim bakımı yapanlar bu adıma ne kadar özen gösteriyor? Çim gübresi çimlerin verimini artıracak en önemli etkenlerden biridir. Genelde çim bakımı ile uğraşan kişilerin bu konuda cevaplar, gerekli anlarda kullanıyorum, belirli aralıklarla kullanıyorum gibi örnekler olacaktır. Ancak her canlının yetiştirilmesinde bakım ne kadar önemli ise çimler için de durum farklı değildir.

Belki sizler de çim gübresi kullanmayı gerekli görmüyor, belki de gübre kullanıyor ancak çim gübresi kullanmayı gerekli görmüyorsunuz. İki türlü de sonuç problem yaşamanıza sebep olabilir. Çim gübresi kullanılmadığında çimlerden canlılık beklemeniz çok doğru olmayacaktır. Bu sebeple canlı bir çim görüntüsüne kavuşmak için atlanmaması gereken adımların başında çim gübresi geliyor. Çim gübresinin avantajları neler? Çim gübresi hangi zaman diliminde kullanılmalı? Çim gübresi ne kadar kullanılmalı?  Bu sorular kafanıza takılıyorsa, cevapları yazımızın devamında.

Çim Gübresinin Avantajları Nelerdir?

  • Çim gübresinin özellikleri arasında en önemlisi bitkiyi kökten beslemesidir.
  • Çimlerin daha hızlı uzamasında etkili olur.
  • Çimlerin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar
  • Çimlerin arasında oluşabilecek ayrık otlarının yetişmesine engel oluşturur
  • Çimlerde olabilecek hastalara karşı doğal koruma sağlar
  • Hava koşulları gibi dış etkenlere karşı dayanıklılığı artırması başlıca sayabileceğimiz avantajlardır.

Çim Gübresi Ne Zaman Kullanılmalı?

Çim gübresi eklenecek durumlar çimin yapısına göre değişkenlik gösterecektir. Aynı şekilde havanın sıcaklığı gibi dış etkenler de doğru zaman konusunda belirleyici olmaktadır. Gübreleme için doğru an için hava sıcaklığı çok değilse ve yeterli sulama imkanı elde edilebiliyorsa uygulanabilir.

Çim tohumları ilk ekildiğinde gübreleme adımı gerçekleştirilirken, sonraki süreçlerde bu adım ilkbaharda nisan ayı ile haziran ayı aralığında gerçekleştirilebilir.

Gübre kullanılırken önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edilmediği takdirde elde etmek istenen etkinin tam tersi sonuçla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlara sebebiyet oluşturmamak adına dikkat edilecek noktalar;

  • Gübreleme işleminde özel kullanılan gübre saçıcı araçlar vardır, daha fazla verim elde etmek için bu araçlar kullanılabilir.
  • Gübrelemenin en önemli adımı gübreleme işleminden sonra sulama adımının atlanmaması gerektiğidir.
  • Bir diğer önemli ayrıntı ise gübreleme işlemini bilen kişilerin yapması gerektiğidir. Doğru yapılmadığında etki oranı çok fazla düşecektir, bu durumu göz önünde bulundurmak gerekir.

Çim Gübresi Ne Kadar Kullanılmalı?

Çim gübresi kullanımında standart ölçü 1 kg çim tohumu başına 300 ml kullanılmasıdır.