Damla Sulama Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:54

Damla Sulama Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Damla Sulama Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:00

119 views

Tarımsal üretim faaliyetlerinin verimli bir şekilde devam etmesi için ürünler suya ihtiyaç duyarlar. Geçmişten bugüne kadar üretimde sulama işlemi gerçekleştirilmiştir. Teknolojik gelişmeler tarım sektöründe devrim yaşanmasına sebep olmuştur. Özellikle çiftçimizin geleneksel tarım uygulamasında olduğu kadar emek harcamasına gerek kalmadan, daha kullanışlı ve pratik ekipmanlar ile tarımsal üretim devam ettirilmektedir. Ekme dikme işleminde olduğu kadar sulama alanında pek çok farklı yöntemler meydana gelmiştir. Ancak buradaki önemli nokta, hangi sulama yönteminin hangi üretim faaliyeti ile uygun olduğu üzerinedir. Yanlış yapılan sulama, topraktaki besin değerinin düşmesine ve üretimdeki verimin azalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle sulama işlemini gerçekleştirirken göz önünde bulundurmanız gereken nokta, ürününüzün için hangi sulama yönteminin uygun olduğunu belirlemektedir.
Uygulanan pekçok sulama yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; salma sulama, karık sulama, tava sulama, uzun tava sulama, damlama sulama, yağmurlama sulama gibi çeşitleri bulunmaktadır. Sulama işlemi, üretim ve ürün için önemli bir değere sahiptir. Yeterli sulama yapılmadığı durumlarda ürünler, gerekli besin ihtiyacını karşılayamadığı için verimli bir şekilde büyüyemezler. Bu da tarım sektörünün kalitesinin düşmesine sebep olur.
Sulama yöntemlerinden biri olan damlama sulama ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları burada! Damlama sulama nasıl yapılır? Hangi durumlarda tercih edilmelidir? Damlama sulamanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Damla sulama yöntemi, adından da anlaşılacağı gibi sulama işleminin damlalar halinde ürüne ulaşıldığı sulama yöntemidir. Ürüne çekilen sulama boruları sayesinde ürün suyun direkt olarak kök kısmına ulaşımı sağlanır. Damla sulama yönteminde su damlacıklar halinde ve azar azar toprağa düşer. Günümüzde çiftçimizin yaygın olarak tercih ettiği sulama tekniklerinden biridir. Damla sulamanın avantajı dezavantajına göre daha yüksektir.
Damal sulama sistemini ekim dönemi boyunca bir kez kurmanız yeterlidir. Damla sulama boruları kolayca ekim alanına çekilir. Kolay kurulum sayesinde her sulama işleminde kurulum işleminin tekrarına ihtiyaç yoktur. Damla sulama ile ürünü istediğiniz saatte sulayabilirsiniz. Diğer sulama yöntemlerine oranla daha az su harcanır. Enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca samla sulama ile ürün daha hızlı bir şekilde olgunlaşır.