Damla Sulama ile Pamukta Verim Artıyor! Damla Sulamanın Pamuk Yetiştiriciliğine Etkisi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:43

Damla Sulama ile Pamukta Verim Artıyor! Damla Sulamanın Pamuk Yetiştiriciliğine Etkisi Nedir?

Damla Sulama ile Pamukta Verim Artıyor! Damla Sulamanın Pamuk Yetiştiriciliğine Etkisi Nedir?
Son Güncelleme :

03 Kasım 2022 - 8:42

22 views

Damla sulama sistemleri, modern sulama uygulamaları arasında en çok kullanılanlardan biridir. Damla sulama sistemlerin doğal dengeyi korumak kadar, tarımda verim artırıcı etkileri de bulunmaktadır. Su kaynaklarının daha kontrollü kullanımı noktasında en başarılı sonuçları damla sulama uygulamaları ile almak mümkündür. Aynı şekilde ürünlerin ihtiyaç duyduğu kadar su aktarımının yapılabilmesi adına da tarımda verim artırılmaktadır. Bu duruma en iyi örneklerden birisi de pamuk yetiştiriciliğinde görülmektedir. Pamuk yetiştiriciliğinde damla sulama sistemleri kullanıldığında elde edilen verimin artış gösterdiği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere pamuk, lifli bitkiler grubunda yer almaktadır ve pamukta verimin artırılmasında en büyük etkili olan kozasıdır. Sulamadan gübrelemeye kadar pek çok faktör kozayı doğrudan etkilemektedir. Sulama yöntemleri arasında pamuğun yetişmesi noktasında en başarılı sonucu gösterecek yöntemlerden birisi de damla sulama yöntemleridir. Damla sulamanın pamuk yetiştiriciliğinde neden önemli? Sorusuna cevap yazımızın devamında.

Damla Sulama Sistemlerinin Pamuk Yetiştiriciliğinde Önemi Nedir?

Pamuk yetiştiriciliğinde sulama en hassas konulardan biridir. Çok fazla ya da çok az sulama yapılması pamukta verimi direkt olarak etkiler. Aynı zamanda pamuk yetiştiriciliğin kozanın açılması evrelerine göre sulama düzeyi belirlenmesi de gerekmektedir. Bu da baştan sona tüm sulama sürecinin takip edilmesi anlamına gelmektedir. Eğer sulamanın olması beklenildiği düzeyde sağlanırsa haftada 10-14 cm kadar bitkinin uzaması mümkün olmaktadır. Klasik sulama yöntemleri ile su aktarımında miktarı ayarlamak çok mümkün olmaz ancak damla sulama sistemi ile birlikte bunu sağlamak mümkün. Zamanlı sulama sistemi olarak kullanılan damla sulamada bitkinin ihtiyacı kadar ve gerekli anlarda sulama yapmak mümkün olmaktadır. Bu sayede özellikle sulama konusunda hassasiyet isteyen pamuk yetiştiriciliğinde verimi artırmak mümkündür.

Akıllı Sulama Sistemlerinin Pamuk Yetiştiriciliğinde Avantajları

Akıllı sulama sistemleri için en uygun pamuk yetiştiriciliğidir. Pamuk yetiştiriciliğinde verimin artırılmasında temelde sulama önemli olmaktadır. Bunu da tüm ayrıntıları ile karşılayacak olan da damla sulama sistemleridir. Akıllı sulama sistemlerinin pamuk yetiştiriciliğinde sunduğu avantajlarını şu şekilde sayabiliriz;

  • İhtiyaç duyulduğu anda gerektiği kadar sulama zamanlaması yapabilme.
  • Toprakta meydana gelebilecek tuzlanma oranını düşürmesi
  • İşçi gücüne ihtiyacı azaltması
  • Suyun tüm ekinlere eşit derecede dağılmasını sağlama
  • Hastalığın tüm alana yayılmasını engel olması