DNA Barkod Nedir? Zararlı Mıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:12

DNA Barkod Nedir? Zararlı Mıdır?

DNA Barkod Nedir? Zararlı Mıdır?
Son Güncelleme :

11 Kasım 2022 - 17:18

96 views

Son dönemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da sıklıkla uyarlarının yapıldığı konulardan birisi gübre ihtiyaçlarının Gübre Takip Sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi gerekliliğidir. Gübre takip sisteminde satışa sunulan gübreler DNA Barkod eklenmiş bireysel kimliklere sahip ürünlerdir. Bu sitenin nihai amacı tarımda özellikle gübre alanında sektörde görülebilecek sahteciliklerin önüne geçmektir. Gübre tarım ile uğraşanlar için en önemli noktalardan biridir. Bitkilerin daha verimli olması ve hasat döneminin daha fazla ekin vermesi için daha doğrusu sağlıklı ve gür besin üretimi için gübre en önemli adımlardan biridir. Ancak son zamanlarda pek çok alanda olduğu gibi gübrede de içerikleri ile oynanmış ve sahte genetiklere sahip gübrelerin satışa sunuluyor olması büyük sorun haline gelmektedir. DNA Barkod da tam olarak bu noktada devreye giriyor.

Peki nedir bu DNA Barkod? Yararları olduğu gibi zararları da var mı? Bu sistemi de sahteleri ile değiştirilme olasılığı nedir? Aklımıza takılan bur soruların cevapları yazımızın devamında.

DNA Barkod Nedir?

DNA Barkod, orijinal içerikli gübrelerin paketlenme adımına geçilmeden hemen önce gübrelere uygulanan karekod ve barkod etiketlerini içeren bir sistemdir. Bir nevi gübrelerin kimliklendirilmesi adımıdır. Bu sayede ürünlerin takibi kolaylaşabileceği gibi piyasada bulunan sahte ürünlere karşı da üreticinin korunması sağlanmış olacaktır. Gübre takip sisteminden satışa sunulan DNA Barkodlu gübreler, yalnız ürün satın almak isteyenler için değil aynı zamanda ürün satışı gerçekleştirmek isteyen tedarikçilerin de kullanımına açıktır.

DNA Barkod organik nano partiküllerden meydana gelmektedir. Biyoteknolojik yöntemlerle ürüne entegre edilir ve ürün hangi zaman diliminde nerede kullanılıyor takibi rahatlıkla yapılır. Ayrıca DNA Barkod uygulamasında kullanılan nano partiküller yerli üretimdir. Bu da daha fazla üretim yapılabilmesi ve her gübre paketinin kimliklenmesinde kolaylık sunmaktadır.

DNA Barkodların kokusu, tadı, rengi yoktur. Çip uygulamalarında olduğu gibi direk ürünün kaynağına ekleme yapılır ve bu sayede gübrede var olduğu dahi görülmez, kokusu alınmaz. Dolayısıyla sağlık açısından da zararlı ürünler değildir. DNA Barkodların sağlık açısından sorun yaratıp yaratmayacağı yapılan tartışmalardan biridir. Bu sayede belirtebiliriz ki sağlık açısından olumsuz bir yönünün olmadığı Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından da gerekli kontrollerden geçmiştir.

DNA Barkodlar Ürünlerden Ayrılabilir Mi?

DNA Barkodlar kullanılan nano teknolojiler sayesinde ürünün kendisine biyolojik olarak etki eder. Bu sebeple DNA Barkod eklenmiş bir gübreden bu barkodun ayrılması mümkün olmaz. Ayrıca bu  özelliğinin en önemli avantajı ise sistemsel olarak yaşanabilecek sorunlardan direkt olarak etkilenmez.