Doğanın Bir Hediyesi Olan Karadutun FaydalarıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:08

Doğanın Bir Hediyesi Olan Karadutun Faydaları

Doğanın Bir Hediyesi Olan Karadutun Faydaları
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2022 - 18:00

51 views

İlkbahar aylarında dut ağaçlarının dallarında olgunlaşmaya başlayan karadut, olgunlaştıkça rengi koyulaşır, rengi koyulaştıkça tadını yumuşatan biraz ekşimsi olan bu meyve lezzetiyle sofralarımızı süsler, yararları saymakla bitmeyen bu meyvenin henüz bilinmeyen bir çok özelliği de vardır. Üzerinizdeki her lekesine teşekkür etmeniz gereken bu meyveye gelin beraber bakalım…

Karadut Kolesterol Sorunu Olan Kişilere İyi Geliyor

Karadutun içinde A, B, C, E ve K vitaminleri ve sodyum, potasyum, niasin ve tiamin gibi yararlı mineraller ve maddeler bulunuyor. Tüm bu maddeleri içinde barındıran karadut, hatırı sayılır bir besin kaynağı haline geliyor. İçerdiği potasyum sayesinde kolesterolün baş düşmanı haline geliyor.

Kalp ve Damar Rahatsızlıklarına Yakalanma Olasılığını Düşürüyor

Yine içerdiği potasyum sayesinde kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı çok iyi bir etki gösteriyor. Güçlü antioksidan özelliği göstermesi ve damarlarımızı tıkayabilecek serbest gezen zararlı hücrelerle mücadele edebilmesi sayesinde kan, vücudumuzda rahat bir şekilde dolaşma imkanı buluyor.

Kalp krizi ve felç gibi ciddi sonuçlar doğurabilecek rahatsızlıkların gerçekleşme olasılığını düşürüyor.

Diyabet Rahatsızlığı Olan İnsanların Tüketmesi Gerekiyor

Karadut, hem düşük kalorisi ve hem de 100 gramında bulunan sadece 8-8,5 gramlık karbonhidrat oranıyla diyabet üzerinde olumsuz bir etkide bulunmadığı gibi güçlü antioksidan özelliği ve içerdiği yüksek potasyum sayesinde diyabet üzerinde de olumlu etkileri olan bir meyve.

Kan şekerinin dengede tutulmasına destek olduğu bilinen karadut, özellikle yüksek şeker sorunu yaşayanlara insülin salgılama seviyesini dengelemeleri için öneriliyor. Tabiki de ölçüsünü bilmek lazım. Aşırı tüketilen hiçbir şey iyi değildir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Karadut içerdiği C vitamini ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemi bir hayli güçlendiriyor. Karadutun 100 gramında yaklaşık 10 miligram C vitamini bulunuyor. Bu da onu bağışıklık sistemimiz için önemli etkileri olan bir meyve haline getiriyor.

Mevsim geçişlerinde sık sık hasta oluyorsanız tüketmenizde fayda var.

Karadut Kansızlığa da İyi Geliyor

İçerisinde demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri barındıran karadut kansızlığı da bu mineraller sayesinde iyi geliyor. Tabi ki de tek başına biraz yetersiz kalıyor ama çok önemli bir destekleyici olarak yerini koruyor.