Doğru Kullanılan NPK Gübre ile Verim Daha Fazla ArtıyorTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:37

Doğru Kullanılan NPK Gübre ile Verim Daha Fazla Artıyor

Doğru Kullanılan NPK Gübre ile Verim Daha Fazla Artıyor
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:54

110 views

“NPK gübre nasıl uygulanır, uygulanırken nelere dikkat edilmelidir, NPK gübre ne zaman uygulanmalıdır?” gibi sorular ve daha fazlası üreticilerimiz tarafından sorulan sorulardan bir kaçıdır. NPK gübre, topraktaki besin eksikliğini giderir ve bitkilerin daha dayanıklı ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı oluyor. Bu nedenle üreticilerimizin çoğu, üretim sürecinde NPK gübre tercih ediyor.


Üreticiler neden toprak analizi yaptırmalı?


Öncelikle NPK gübre toprağa uygulanmadan önce toprak analizi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü üretim yapacağınız alanın hangi besin eksikliğini yaşadığını ve hangi maddeye ihtiyacı olduğu bilmeden uyguladığınız gübre toprağın verimini düşürebilir. Bu durumda üreticilerimiz verimi arttırmaya çalışırken daha büyük zarara uğruyor.
Sadece NPK gübre için değil her gübre için bu durum geçerlidir. Üretime başlamadan önce toprak analizi yaptırarak, toprağınızın ihtiyaç duyduğu besin maddesine göre gübreleme yapabilir ve verimi daha fazla arttırabilirsiniz. Üreticimize tavsiyemiz, 1 ya da 2 yılda bir mutlaka toprak analizi yaptırarak gübreleme işlemini gerçekleştirmelidir.

Asıl soru, NPK gübre toprağa nasıl uygulanmalıdır?

NPK gübre üretim yapılacak ya da yapılan toprağa nasıl uygulanmalıdır. Tarımda doğru uygulama, üreticimizin amacına ulaşmasına yardımcı olur. Doğru şekilde toprağa uygulanan NPK gübre, istediğiniz verimi elde etmenizi sağlayabilir.
NPK gübre, farklı yöntemlerle toprağa uygulanabilen bir gübre çeşididir. 4 farklı şekilde toprağa uygulanabilir. Ekim sırasında, serperek, ağaçların taç izdüşümüne ya da damlama sulama yöntemi ile toprağa uygulanabilir.

NPK Gübre Taban Gübresi Olarak Uygulanabilir

NPK gübre taban gübresi olarak genellikle ekim – dikim zamanı kullanılıyor. Bu dönemde uygulanan gübrenin toprağa mibzer yardımı ile karıştırılması öneriliyor. Daha doğru taban gübresi olarak kullanılacak her gübrenin toprağa karıştırılması tavsiye edilir.
Ayrıca serpme yöntemi ile uygulanan NPK gübrenin daha derin bir şekilde toprakla karışması sağlanmalıdır.


Tarla bitkilerinin yanı sıra meyve ağaçlarında da NPK gübre kullanılır. Ağaçların daha verimli bir şekilde çiçeklenme dönemini tamamlayabilmesi için, çiçeklenmeden birkaç hafta önce uygulanır. Taç izdüşümlerine bant şeklinde ilave edilir.
Son olarak sulama yöntemi ile NPK gübre uygulanabilir. Bu şekilde toprağa daha hızlı karışır.