Domates Üretiminde Gerekli Şartlar Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:01

Domates Üretiminde Gerekli Şartlar Nelerdir?

Domates Üretiminde Gerekli Şartlar Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 16:12

22 views

Domates üretimi, ülkemizde sıkça yapılan ürünlerden biridir. Domates ürününü mutfakta pekçok çeşitli kombinasyonlar içerisinde kullanabiliyoruz. Yemeğin içinde kullanabiliriz ya da yemeği yaptığımız salçayı domatesten elde edebiliriz. Ya da sabah kahvaltılarımızda domatesi doğrayarak soframızı zenginleştirebiliriz. Domates yetiştiriciliği büyük işletmelerin yanı sıra hobi olarak balkonumuzda yetiştirebileceğimiz bir bitkidir. Bir domates bitkisi yaklaşık 3 ile 12 arasında meyve vermektedir. Bu nedenle evinin minik bir bahçesi olanların bahçelerini domatesle renklendirmesi mümkündür. Taze, dalından koparılmış bir domatesin tadı ve onu yetiştirmenin verdiği huzuru yaşamanın hissi paha biçilemez.
Ülkemizde domates üretimi, 1900’lü yıllarda Adana ilimizde ilk olarak gerçekleştirilmiştir. Üretimi sağlanan ve halkın beğenisini kazanan domates sonraki üretim süreçlerinde hızla kullanılan bir tarım ürünü olarak tarımsal faaliyetlerimizdeki yerini almıştır. Ülkemizdeki domates yetiştiriciliği açık alan ve örtü altında üretimi yapılmaktadır. Örtü altında yapılmasının temel sebebi ise 4 mevsim boyunca tüketilmek istenmesidir. Domates üretilmeye başlandığı tarihten bu yana hem mutfaklarımızın hem de endüstrimizin vazgeçilmez bir ürünü haline gelmiştir. Bu nedenle üretim dönemi dışında üretimine örtü altında ya da seralarda devam edilerek üretimi sağlanmaktadır.
Domates ürünü için en ideal iklimsel özellik, ılıman ve sıcak iklimlerdir. Domates, sıcağı ve ılık havayı seven bir bitkidir. Bu nedenle soğuk bölgelerde yetiştirilmek için pek uygun bir meyve değildir. Özellikle yetiştirme döneminde hava sıcaklığının -2 dereceleri görmesi, domates bitkisinin yetişmesini engellemektedir. Domates bitkisinin yetişebilmesi için hava sıcaklığının en az 14 derece olması gerekmektedir. Çünkü 14 derece altı sıcaklığın olduğu bölgelerde domatesin gelişmesinde ve olgunlaşmasında gecikmeler görülecektir. Domatesin kaliteli ve verimli bir şekilde hasat zamanının tamamlanması için hava sıcaklığının 22 derece ile 26 derece arasında olmalıdır. Bu nedenle aşırı sıcaklar ve aşırı soğuklar, domates bitkisini olumsuz yönde etkileyerek veriminin azalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle domatesin yetişeceği bölgedeki gece ile gündüz arasında sıcaklık farkının düşük olması daha verimli bir hasat döneminin yaşanmasını sağlamaktadır. 8 ile 12 derecelik gece gündüz sıcaklık farkı domates yetiştiriciliği için gayet idealdir.