Dünyada Patlıcan Üretim Durumu Nasıldır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:28

Dünyada Patlıcan Üretim Durumu Nasıldır?

Dünyada Patlıcan Üretim Durumu Nasıldır?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 15:36

123 views

Yemeklerimizin vazgeçilmez tadı, patlıcan hakkında merak ettikleriniz soruların cevabı burada. Mutfağımız renklendiren, türlü yemek çeşitleri hazırlanan patlıcan nasıl yetiştirilir, nerelerde yetiştirilir, nasıl bir bitkidir? Bu gibi soruların ve daha fazlasının cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Patlıcan bitkisi, solanaceae familyasının bir üyesi olarak karşımıza çıkar. İklim olarak, özellikle ılıman iklimleri tercih eden bir bitkidir. Patlıcan tek mevsimlik bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında üretimi ve hasat zamanı yapılır ve sonbahar sonuna doğru hasat işlemi sürebilir.
Tropik iklimlerin görüldüğü bölgelerde de patlıcan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak tropik bölgelerde küçük bir ağaç formatında yetişir.
Patlıcanın yetiştirilme tarihçesine baktığımızda çok eski dönemlere dayandığı yorumunu yapabiliriz. İlk patlıcan yetiştiriciliği M.Ö 5 yüzyıla dayanır. Yetiştirildiği ilk ülke olarak ise Hindistan olduğu söylenmektedir. Hindistan’dan daha sonra Afrika’ya yayılan patlıcan üretimi, Doğu Akdeniz’de ve Avrupa’da yapılmaya başlanmıştır. Böylelikle patlıcan üretimi dünyadaki her yerde yapılmaya başlanmıştır.
Avrupa’da üretilmeye başlandığında patlıcanla ilgili, süs bitkisi olarak büyütüldüğü bilgisi verilmektedir. Ancak bugün dünya genelinde yaş sebze olarak üretilen sebzeler arasında 6. sıradadır. Patlıcanın içerisinde düşük miktarda nikotin maddesi bulunmaktadır. Nikotin olmasından dolayı, patlıcan tüketmeyi tercih tek canlı insandır.
Ülkemizde patlıcan mutfak sektöründe, çeşitli uygulamalarla yer almaktadır. Sadece yemek olarak değil, turşu yapımında da patlıcan kullanılan bir sebzedir. Ayrıca patlıcan sebzesi kurutularak da yine değerlendirilmektedir.
Üretim miktarı göz önünden bulundurulduğunda, dünya üzerinde en fazla üretilen yaş sebze kategorisinde yer almaktadır. Türkiye, patlıcan üretiminde dünyada 3. sırada yer almaktadır. En fazla patlıcan üreten ülkeler sırasıyla Çin, Hindistan ve Türkiye’dir. Mısır, Japonya, İtalya, Endonezya ülkeleri takip eder.
Bu bilgiden hareketle dünya gıda piyasasında ülkemizin patlıcan ihraç ettiği çıkarımın yapabiliriz. Türkiye’de üretilen patlıcanın ihracattaki payı %1,5 olarak ifade edilebilir. Bu açıdan bakıldığında patlıcan, ülke ekonomisine katkı sağlayan bir yaş sebze çeşididir. Ayrıca patlıcan, dünyada en fazla üretimi yapılan yaş sebzeler arasında 4. sırada yer alır. Bu ürünler , domates, biber, salatalık ve patlıcan olarak sıralanabilir.