Ege Bölgesi’nde TarımTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:04

Ege Bölgesi’nde Tarım

Ege Bölgesi’nde Tarım
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:16

8.952 views

Ege bölgesi Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve ege denizine kıyısı olan bir bölgedir. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere 2 bölümden oluşur. Arıca Ege Bölgesinin Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan bölge olduğu söylenilebilir. Ege bölgesi toprakları çeşitli lezzetli tarım ürünlerinde bakla, sebze meyve yetiştiriciliğinde gayet elverişli topraklardır. Ege bölgesinde yetiştiricilik yapılan tarım toprakları bölgenin 173 ünü oluşturur bu oldukça büyük bir orandır demek mümkün. Bazı ürünlerin yetiştirilme miktarında ülkede birinci sırada bulunan ege bölgesinde pek çok farklı ürün yetiştirilir. Sebze meyve tüketimi de ege bölgesinde oldukça fazladır.

Ege Bölgesi’nde Hangi Tarım Ürünleri Yetiştirilir?

Ege bölgesinde pek çok farklı tarım ürünü yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Bölgede en çok yetiştirilen ürünler ise incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm, anason denilebilir. Özellikle zeytin ve incir üretiminde önemli, bir yere sahip olduğu söylenilebilen ege bölgesinde üretimin %70ten fazlası saklanılıyor demek mümkün. Tütün üretiminin de yarısından fazlası bu bölgede karşılanıyor. Üzüm üretiminin ise yarısından daha azı fakat yine yüksek miktarlarda olacak şekilde ege bölgesinde sağlanıyor diyebiliriz.
Tütün: Tütün üretimi %50 oranında bu bölgede karşılanır. Ege bölgesi üzerinden yurt dışına ihraç edilen tütün oranı da oldukça fazladır Ege bölgesinde bulunan Bakırçay Ovası en fazla tütün üretimi yapılan bölgeler arasında yer alır diyebiliriz. Bakır
Çay ovası nerededir? Batı Anadolu’da yer alan Bakır çay ovası Manisa ve İzmir içerisine akan bir nehrin aktığı ovadır ve bu ova oldukça verimlidir. Büyük bir kısmı İzmir ili içeresinde yer alırken küçük bir kısmı ise Manisa tarafında yer alır5. Bu ova yaklaşık olarak 129 km uzunluğundadır.
Zeytin: Ege denildiği zaman akla hemen nefis zeytinyağlı hafif ve sağlıklı yemekler zeytin ağaçları ve barışın simgesi olan zeytin dalı geliyor diyebiliriz. Zeytin yetiştiriciliği ege içerisinde büyük bir önem taşıyor ve zeytin pek çok farklı şekillerde yapılabiliyor. Akdeniz ikliminden bahsedildiğinde zeytin yetiştiriciliği büyük bir yere sahip. Türkiye’de zeytin yetiştiriciliğinin yaklaşık olarak %48 oranında bir bölümünün Ege Bölgesi sınırları içerisinde gerektirildiğini söylemek mümkün. Edremit ve Ayvalık yörelerinde zeytin yetiştiriciliği oldukça yaygın olduğu biliniyor. Kıyı kesimlerin çoğu kısmında zeytin yetiştiriciliğine rastlamak mümkündür.
Üzüm: Ege bölgesi üzüm yetiştiriciliğinde Türkiye sınırları içerisinde birinci olarak yer alır demek mümkün. Erge bölgesi üzüm yetiştiriciliğinin %40 oranında bir kısmına hâkimdir. Kurutularak ihraç edilen üzümlerin tamamı(Yurt dışına gönderilen kuru üzüm çeşitleridir.) ge bölgesinde yetiştirilir. Üzüm için en uygun yetiştirme alanları ise Gediz ovası, Büyük Menderes Ovası, Küçük menderes ovası diyebiliriz.
İncir: Akdeniz ikilimi isteyen bir meyve olduğu söylenilebilen incir meyvesi kış ılıklığında rahatlık ile yetişir. Ege bölgesi incir yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölgedir. İncir üretiminin yaklaşık olarak %82si bu bölgede yetiştirilir. Tıpkı üzüm üretiminde olduğu gibi Büyük Menderes Ovası, Küçük Menderes Ovası ve Gediz Ovalarında incir üretimi oldukça yaygındır demek mümkün. İzmir tıpkı kuru üzüm ihracatında olduğu gibi kuru incir ihracatında da önemli bir yere sahiptir demek mümkün. İhraç edilen incirlerin çoğu ise Aydın ili yakınlarında yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Aydın ilinde bulunan topraklar özellikle incir ağaçları için oldukça verimli topraklar olarak biliyor
Pamuk: Akdeniz iklimde yetiştirilmeye uygun olduğu için egede kıyı bölgelerde ekimi gerçekleştirilir. Büyük Menderes ve Gediz ovasında üretimi oldukça fazla olan pamuğun tarımcılıkta büyük bir yeri vardır. Tekstil içinde de çok fazla kullanılan pamuk tekstil sektörü için de büyük bir önem taşıyor.
Ege bölgesi üzerinde sebze ve meyve yetiştiriciliği konusunda büyük bir önem taşıyor diyebiliriz.

Ege Bölgesi Üzerinde Hangi Sebzeler Yetiştiriliyor?

Ege bölgesinde yetiştirilen sebzeler başlıca olarak: Domates, biber, patlıcan, patates, salatalık, pırasa, kereviz gibi sebzelerin yetişmesinde önemli bir yere sahip olduğu söylenilebilir.
Ege Bölgesinde yetiştirilen meyveler nelerdir? Ege bölgesinde en çok yetiştirilen meyveler arasında turunçgiller, mandalina, portakal, üzüm, incir, elma kiraz yer alır.
Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Akdeniz iklimi içerisinde uygun şartlarda mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler hem lezzetli olur hem de vitamin ve mineral açısından tamamen doğal olarak yetiştirilen meyve ve sebzeler insan sağlığına oldukça faydalıdır.
Akdeniz ikliminde uygun olarak yetişen bu meyve ve sebzelerin doğru yetiştirilme alanlarını anlayabilmek için ege bölgesinin iklimini tam olarak kavrayabilmek gerekiyor. Ege bölgesi Akdeniz İklimine sahip olan bir bölgedir Akdeniz ikliminin özellikleri nelerdir? Akdeniz iklimi ılıman bir iklimdir ege bölgesi bu sebeple verimli topraklara sahiptir demek mümkün. Yaza mevsiminde sıcak ve kurak olan Akdeniz iklimi kış aylarında ise ılık ve yağışlı olarak tabir edilebilir. Akdeniz iklimin bitki örtüsü ise makidir. Maki her mevsim yeşil kalan yapraklı ve bodur ağaç türleridir. Akdeniz ikliminin ülkemizde ege bölgesi dışında görüldüğü diğer alanlar ise Marmara bölgesinin güney tarafında ve Trakya Bölgesi kıyılarında ege taraflarında özellikle kıyılarda görülebilir.

Ege Bölgesi’nde bulunan Tarım Alanları Nelerdir?

Tarım için oldukça elverişli topraklara sahip olan Ege Bölgesi içerisinde bulunan tarım alanları:
Edremit Ovası: Kazdağı ve Madra Dağı arasında kalır bu alanda zeytin yetiştiriciliği oldukça fazladır.
Dikili Ovası: Madra Dağı ve Yunt Dağı arasında kalan düz bir deltadır. Pamuk ve tütün üretiminin en çok geliştiği bölgelerden biri olduğu söylenilebilir. Ayrıca bu bölge içerisinde zeytin, üzüm ve domates en çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında yer alır.
Menemen Ovası: Yunt Dağı ve Bozdağlar arasında yer alan alandır. Bu alanın ortasından geçen Nehir ise Gediz Nehridir. Bu bölgede tarımsal faaliyetlerin gerçekleştiği alanlar deniz daha yakın ve engebesiz olan kesimlerdir diyebiliriz. Menemen, Salihli, Akhisar, Turgutlu bölgeleri tarım için elverişli olan yöreler için söylenilebilir. Bu bölgelerde üzüm yetiştiriciliği fazladır. Buna bağlı olarak şarap ve sirke üretimi de oldukça gelişmiştir demek mümkün.
Selçuk Ovası: Bozdağlar ve Aydın Dağları arasında bulunan düz bir biçime sahip olan alandır. Bu alanın ortasından küçük menderes nehri geçer. Bu ova Ege Bölgesi sınırları içerisinde bulunan en çok verime sahip olan ovalardandır denilebilir. Ovanın %50 oranında bir kısmı tarım için e4lverişli topraklardan oluşur. Akdeniz’e özel pek çok sebze ve meyve bu alanda yetiştirilebilir.
Zeytin, karpuz, susam, kestane üzüm gibi tarım ürünleri bu alanda rahatlıkla yetiştirilebilir.
Balat Ovası: Aydın Dağları ile Menteşe Dağları arasında kalan alana Balat5 Ovası adı veriliyor. Balat ovası aynı zamanda Büyük Menderes Dağları olarak da anılıyor. Büyük menderes yaylası geniş bir alana sahiptir. Aydın, Denizli, Muğla, illerinin üzerinde bulunur. İç bölgelerde de kıyısı bulunduğu söylenilebilir fakat iç bölgeler yüksek oranda engebeye sahip olduğu için tarıma fazla elverişli olduğu söylenemez
Ege Bölgesi içerisinde büyük bir yere sahip olan tarım faaliyetleri ve tarım sanayisi bölgenin geçim kaynakları arasında önemli bir yer tutuyor. Ege bölgesinde hayvancılıktan daha çok tarıma yer verildiğini ve toprak yapısının tarım için elverişli olduğunu söylemek mümkün.