Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:38

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

13 Ekim 2021 - 9:51

80 views

Ülkemizde yeni yeni yetiştiriciliği yapılan bir meyve olan ejder meyvesi, asıl olarak Orta ve Güney Asya kökenli bir meyvedir. Asya kıtası dışında, İsrail, Malezya, Türkiye ve Vietnam gibi ülkelerde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ejder meyvesinin ülkemizde yoğun olarak yetiştirildiği iller; Muğla, Adana, Antalya, Mersin olarak sıralanabilir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde ejder meyvesi üretimi yoğun olarak yapılıyor. Bu bölgede yetişmesin temel sebebi ise iklimsel özelliktir. Bu şehirlerimize baktığımızda sıcaklık ortalamalarının yüksek olduğunu görürüz. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde ejder meyvesi yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır.  

Ejder meyvesi nasıl bir meyvedir? 

Ejder meyvesine aynı zamanda “pitaya” da deniyor. Ejder meyvesi (pitaya) görüntü olarak bir kaktüsü andırıyor. Ağaçta yetişen ejder meyvesinin dış kısmı kırmızı, iç kısmı ise beyaz ve siyah çekirdeklerden meydana gelir. Siyah çekirdeklerin görüntüsü, susamı andırıyor. Ejder meyvesi, iç kısmının rengine göre farklı çeşitleri bulunur. İç kısmı kırmızı olan pitaya, beyaz olanına göre daha tatlı bir türdür. Ayrıca ejder meyvesinin hoş bir kokusu da vardır. İç kısmı krema kıvamında olup, tadı tatlıdır. Bir ejder meyvesinin ağırlık 1 kg kadar olabilir. Pek çok sektörde kullanılan ejder meyvesi yetiştiriciliği nasıl yapılır, son günlerde en merak edilen araştırma soruları arasında yerini alıyor. Alışılmışın dışında bir aromaya sahip olan ejder meyvesi yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde uygulanmaya başlamıştır.  

Ejder Meyvesi Yetiştirme Koşulları 

Pitaya (ejder meyvesi) yetiştiriciliği, ülkemizde yoğun olarak Akdeniz Bölgesi’nde yapılıyor. Akdeniz iklimini seven ejder meyvesi, sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilmek için daha uygun bir bitkidir. Genel olarak baktığımızda ise, ejder meyvesi yetiştirmenin çok zor bir üretim sürecine sahip olmadığını söyleyebiliriz. Kolayca yetiştirebileceğiniz bir meyve olan ejder meyvesi, toprak konusunda da çok seçici bir yapıya sahip değildir. Özellikle kumlu yapıya sahip topraklarda verimli olarak yetiştirilebilir. Ancak toprağın besin değeri açısından zengin olmasına özen gösterin. Ayrıca toprağın nem değeri açısından doygun olması, daha verimli bir üretim süreci geçirilmesine yardımcı olabilir. Nemli toprak yapısı, ejder tohumunun çimlenme sürecini etkileyen önemli bir faktördür. Nemli topraklarda ejder meyvesi tohumu, daha hızlı ve kısa süre içerisinde çimlenmeye başlar.  

Ejder Meyvesi Yetiştirme Koşulları 

Dikkat! Üreticilerimizin bu noktada dikkat etmesi gereken bir nokta bulunur. Piyasa üzerinden satışı yapılan ejder meyvesi tohumlarının pek çoğu kısır çıkıyor. Kısır tohumlardan meydana gelen ejder ağacı sadece çiçek açıyor. Meyve verimine geçemiyor. Bu nedenle ejder meyvesi tohumu alırken bu noktaya özellikle dikkat edin. Ejder meyvesi üretimi yapmak isteyen okuyucularımıza tavsiyemiz, ejder meyvesi fidanını ya da meyve dalını alarak üretime başlayın. 

Asma Desteği Şart! 

Ejder meyvesi ağaçta yetişen bir meyvedir. Ancak meyve ağacının daha sağlam durabilmesi için asma desteğine ihtiyacı vardır. Asma desteği yapılamayan ejder meyvesi ağacı bir zaman sonra direnç gösteremez ve ağaç eğilir ya da kırılır.  

Bunun yanı sıra yağış oranı fazla ancak ortalama sıcaklık değeri yüksek bölgelerde de ejder meyvesi üretimi yapılabilir. Genel olarak yaz döneminde üretilen bir meyve olsa da kış aylarında da ejder meyvesi üretebilirsiniz. Ancak bu sadece serada mümkün olabilir. Seranızın iç sıcaklığını ayarlamanız durumunda ejder meyvesi üretebilirsiniz. Sera platformunu yaz üretiminde de yine yüksek sıcaklıklardan meyveyi korumak için kullanabilirsiniz.  

Ejder meyvesi için en ideal dikim dönemi bahar ayları (mart – nisan)dır. Dikim sonrası çiçek açan bir ejder meyvesi, yaklaşık olarak 30 gün sonra hasata hazır hale gelir.