Ekim Nöbeti Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:32

Ekim Nöbeti Nasıl Yapılır?

Ekim Nöbeti Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 15:48

43 views

Tarımsal verimliliği arttırmak için yapılan uygulamalardan sadece bir tanesidir. Üretimde kullanılan bazı ürünler, sürekli aynı alanda üretilmek için uygun değildir. Bu gibi bitkilerin üretiminin devamlılığı için ekim nöbeti uygulaması tercih edilir.

Ekim nöbeti yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı nüanslar vardır. Öncelikle üretim yapılan arazinin parçalara ayrılması gerekir. Ancak bu durum üreticinin sahip olduğu arazi yapısına göre değişebilir. Üreticiler, sahip oldukları araziyi eşit parçalara ayırmalıdır. Arazi parçalara ayrıldıktan sonra yapılması gereken diğer işlem ürün seçimidir.

Ürün seçimi önemli bir etkendir. Bu nedenle üretim için seçilecek ürününü en uygun bitki olması gerekmektedir. Ürün seçerken, arazinizi ayırdığınız parça kadar ürün seçmeniz gerekmektedir. Eğer 3 parçaya ayırdıysanız 3 ürün çeşidi, 4 ya da daha fazlası için bir o kadar ürün çeşidi seçilmelidir.

Araziyi parçalar ayırma ve ürünün belirlenmesi durumundan sonra tarla sayısı netleştirilir. Uzmanlar tarafından önerilen parça sayısı en 3 en fazla 8 parça olacak şekilde bölünmelidir. Ancak genel olarak 3 – 4 5 parça arasında pay yapılması en idealidir. Çünkü parça sayısı arttıkça üretilecek ürün çeşidi de artmaktadır. Çeşitliliğin artması, her arazi parçasında ayrı bir ürün yetiştirilmesine sebep olur.

Ekim nöbetine katılan bitkiler, yaprak hacimlerine göre 2 çeşittir. Bunlar; yaprak miktarı az olanlar ve yaprak miktarı fazla olan bitkiler olarak ifade edilebilir. Yaprak miktarı az olan bitkilere örnek olarak buğday, arpa, çavdar ve yulaf bitkileri verilebilir ve bu bitkiler sap bitkisi olarak adlandırılır. Yaprak miktarı fazla olan bitkiler, şeker pancarı, marul, ıspanak, lahana, karnabahar, kereviz, pırasa gibi bitkilerdir.

Ekim nöbeti uygulanacak arazi çeşidi, ekim nöbetini şekillendiren bir etkendir. Yağış miktarının az olduğu bölgelerde ekim nöbeti nadas uygulaması ile birlikte devam ettirilen bir uygulamadır. Bu bölgelerde ekim nöbetinin uygulanması ile nadas uygulaması azaltılmaya çalışılır. Örneğin, korunga – nadas – buğday ya da buğday – nadas – mercimek gibi kombinasyonlarla üretim devam ettirilir.

Yağışın yeterli olduğu bölgelerde ise ekim nöbeti ikili şekilde gerçekleşir. Bu bölgelerde müteakip bitki olarak buğday ve arpa kullanılır.