Ekim Nöbetinin Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 00:56

Ekim Nöbetinin Faydaları Nelerdir?

Ekim Nöbetinin Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 16:02

64 views

Ülkemizde üretilen bazı tarımsal ürün grupları, her yıl aynı toprağa ekilmek – dikilmek için uygun ürünler değildir. Bu ürünlerin her yıl aynı araziye edilmesi, toprağın besin değerini düşürür. Ürün üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Üretimden alınacak miktarda düşüler meydana gelir. Bu nedenle bazı ürünler, her yıl aynı alanda üretilmesi uygun değildir. Bu ürünlere genel olarak, kendine katlanmaz bitkiler denilmektedir. Kendine katlanmaz bitkiler olarak ifade edilen bitkiler; pancar, keten, yulaf, kolza, bezelye, haşhaş, ayçiçeği olarak nitelenebilir. Bu ürünlerin aynı tarım arazisine sürekli olarak ekilmesi, üretime ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle yukarıda sayılan bitkilerin üretiminden sonra ekim molası verilmesi gerekir.

Ekim molası uygulaması, o ürünün belli bir yıl aynı araziye ekilmemesi işlemidir. Kendine katlanmaz bitkilerin üretilmesi ciddi anlamda hem toprağın verimsizleşmesine hem de üretimde aksamaların meydana gelmesine yol açabilir.

Ekim nöbetinin ürüne, üretim sürecine ve üreticiye ne gibi faydaları vardır? üreticimizin araştırdığı ve cevap aradığı sorular arasında ekim nöbetinin faydalarının neler olduğu bulunmaktadır.

Tarım nöbeti uygulamasının pek çok faydası bulunmaktadır. Sağladığı faydalardan ilki, zararlılarla mücadelede yöntem olarak ekim nöbeti uygulanmaktadır. Bir ürünün sürekli aynı alanda yetiştirilmesi var olan zararlıların gelecek üretim yılına sayılarının artmasına neden olabilir. Zararlı organizmalar, ürünün çeşidine göre farklılık gösterdiği için gelecek yıl arazide farklı ürünün üretilmesi zararlıları engellemede önemli rol oynar.

Verimi arttırmak için yapılan uygulamalardan biri olan ekim nöbeti aynı zamanda, yabancı otlarla mücadele etme yöntemlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Yabancı ot mücadelesinde kullanılan herbisitlerin olmadığı zamanlarda, ekim nöbeti ile yabancı otların yayılması engellenmiştir. Günümüzde yabancı otlarla mücadelede alternatif bir yol olarak kullanılabilecek bir yöntemdir.

Topraktaki besin zenginliğinin tekrar kazanılmasında tarım nöbetinin önemi büyüktür. Kendine katlanmaz bitkilerin topraktaki verimliliğe etkisi çok düşüktür. Bu bitkilerden sonra kendine katlanır bitkilerin üretilmesi, toprak verimliliğini arttırır ve verimli bir şekilde üretim yapılmasına yardımcı olur.

Ayrıca toprak erozyonu oluşma riski ekim nöbeti ile minimum seviyeye iner. Kim nöbeti ile oluşabilecek hastalık ve erozyon riski azalır.