Ekobox Nasıl Kullanılır, Hangi Bitkiler İçin Uygundur?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:58

Ekobox Nasıl Kullanılır, Hangi Bitkiler İçin Uygundur?

Ekobox Nasıl Kullanılır, Hangi Bitkiler İçin Uygundur?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 9:32

475 views

Tarımda yeni bir dönem başlıyor. Susuz tarım uygulamaları ile tarımsal faaliyetler gerçekleştirilmeye devam ediyor. Tarımsal faaliyetlerin ilk başladığı zamandan bu yana toprak ve su tarım için vazgeçilmez iki faktördür. Zamanla topraktaki besin değerini yükseltici ve verimi arttırıcı maddeler toprağa takviye edilmiştir. Ayrıca sulama alanındaki çalışmalarla sulama yöntemleri daha pratik hale getirilmiştir. Ancak son zamanlarda tarımla ilgili yeni güncellemeler üreticimizle buluştu. Tarımın vazgeçilmezi olarak görülen toprak ve su faktörleri geri plana itildi. Artık üreticilerimiz, topraksız ve susuz tarım ile üretim yapmaya başlayacak.
Peki susuz tarım mümkün olabilir mi? Ekobox ile mümkün. Susuz tarımı mümkün kılan ekobox, doğayı taklit ederek bitkinin ihtiyacı olan suyu bitkiye sağlar ve büyümesine yardımcı olur. Ekoboxu ilk defa kurduğunuz zaman 16 litre su ile doldurun. Özellikle ülkemiz gibi yıllık yağış miktarı orta derecede olan yerler için ikinci kez doldurulmaya ihtiyaç duymadan üretimin devamlılığını sağlar. Ekobox yağışlardan elde ettiği suyu haznesinde biriktirir ve bitkiye ihtiyacı kadar sunar. Böylelikle fidan en kritik olan gelişim sürecini verimli bir şekilde ekstra bir sulama ihtiyacına gerek duymadan tamamlar. Ülkemizde özellikle sulama kaynağı sıkıntısı çekilen bölgelerde tercih edilebilecek bir uygulamadır. Ekoboxta bulunan fitil sayesinde, bitki yeteri kadar su ihtiyacını karşılar. Ayrıca gereksiz su harcamasını engelleyen bir yöntemdir.
Ekoboxu uygulayacağınız arazinin önce toprak analizini yaptırmanızda fayda vardır. Daha sonra dikim işleminden önce arazi derinlemesine işlenir. Toprağın hem havalanmasını hem de bitki köklerinin kolayca toprakta ilerlemesine yardım olabilecek bir işlemdir. Ayrıca ekimden önce özellikle organik gübre ile toprağı destekleyebilirsiniz. Ekoboxu yerleştireceğiniz alanın genişliği 50 cm derinliği ise 15 cm olmalıdır. Açılan çukurun düz olmasına dikkat edin. Düz olmadığı taktirde ekoboxu düz yerleştiremezsiniz. Ağaç belli bir olgunluğa geldikten sonra (ki bu 10 yılı aşabilir) ekoboxu kırarak gelişimine devam edecektir.
Peyzaj fidanları, ahududu, akasya, şeftali, üzüm, vişne, ceviz, elma, çam, böğürtlen, zeytin, dış mekan bitkileri ve türevleri için yetiştirilmeye uygundur.