Ekobox Nedir? Ekobox ile Susuz Tarım Mümkün Mü?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:47

Ekobox Nedir? Ekobox ile Susuz Tarım Mümkün Mü?

Ekobox Nedir? Ekobox ile Susuz Tarım Mümkün Mü?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 9:31

371 views

Tarımsal faaliyetler gerçekleştirirken topraktan yeteli besini alamayan bitki sulanma ihtiyacı duya. Sulama işlemi tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği ve yeterli ürün miktarının elde edilebilirliği açısından önemli bir yere sahiptir. Toprağın işlenmesinden sonra ekim ya da dikim zamanı gele bitkiler ilk olarak besin ihtiyaçlarını topraktan karşılarlar. Ancak topraktaki nem oranının azalması ve yağışın gerçekleşmediği zamanlarda ek olarak ekine su takviyesi yapmak gerekmektedir. Gerekli su takviyesi yapılmayan bitkiler, düşük verimli olur ya da solmaya başlar. Bu nedenle sulama işlemi tarımsal üretim ve verimlilik için önemli bir yere sahiptir. Zaman içerisinde bölgelere ve ekilen bitkinin özelliğine göre çeşitli sulama yöntemleri üretilmiştir. Özellikle teknolojik gelişmeler sulamada kullanılan ekipmanların güncellenmesine ve daha verimli sulama işlemi yapmasına uygun olarak gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Teknolojik gelişmeler, tarımda kullanılan sulama yöntemlerini güncellemenin ve yenilemenin yanı sıra aynı zamanda susuz tarım fikrini ortaya çıkarmıştır. Son zamanların popüler bir tarım uygulaması olan susuz tarım uygulaması nasıl mümkün olabilir? Üretilen bitkinin verimini etkiler mi? Bu tarz sorular üreticilerin merak ettiği ve cevap aradığı sorular arasındadır. Çünkü sulama işlemi hem ekonomik olarak üreticiyi etkileyen hem de ekstra bir emek isteyen zahmetli bir iştir.
Peki sulamadan nasıl ürün elde edilebilir? Susuz tarım fikri artık ekobox ile mümkün! Tüm tarım ürünleri için uygun olmasa da pek çok bitki için ideal olan ve ekstra bir sulama işlemi istemeyen bir yöntemdir. Doğadaki işleyişi temel fikir alarak oluşturulmuş bir sistemdir. Kısaca ekobox doğayı taklit eder. İlk kurulum aşamasında ekoboxun haznesine 16 litrelik su ekleyerek döngüyü başlatabilirsiniz. Daha sonra hiç sulama işlemi yapmanıza gerek kalmadan bitkinizi yetiştirebilirsiniz. Yıllık yağışlar sayesinde ekobox tekrar su dolar ve haznedeki muhafaza edilen su ile bitkinin yetişmesine yardımcı olur. Özellikle ülkemizde görülen yağış miktarından dolayı ikinci defa su doldurulmasına gerek yoktur. Bitkiye ihtiyaç duyduğu kadar su besini sağlar. Topraktaki tuz oranını dengede tutar ve aşırı sulanmadan dolayı çürüyen kök durumunun yaşanmasını engeller.