Elma Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

9 Kasım 2024 - 10:12

Elma Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Elma Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

27 Ekim 2021 - 11:58

52 views

Gülgiller familyasının bir üyesi olan elma, ülkemizde üretim oranı yüksek olan bir meyvedir. Alt tür bakımından oldukça zengindir. Kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere farklı elma çeşitleri bulunur. Ülkemizde elma yetiştiriciliği oldukça önemli bir orana sahiptir. Yaz kış ancak özellikle kış aylarında çokça tüketilen elma meyvesinin üretim oranı da yüksektir. Türkiye’de elma üretimi yapılırken, kültür çeşitleri aşılama yolu ile üretim yapılması yaygın bir hal almıştır. Yine de bazı illerimizde kök sürgünü yöntemi ile elma yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ek olarak anaç tohumlar üzerinden üretimi yapılan yabani elma çeşitleri de bulunur. 

Ülkemizde elma üretiminin yaygın olarak yapıldığı il Isparta’dır. Isparta’da yapılan elma üretimi Türkiye’nin 2/3’lük dilimini kapsıyor. Isparta’nın yanı sıra Karaman, Niğde, Antalya ve Kayseri illerinde de elma yetiştiriciliği yapılmaktadır. Elma bahçeleri, Türkiye toprakları içerisinde geniş üretim alanlarına sahiptir. Ülkemizde elmasıyla meşhur ilimiz ise Amasya’dır. Ticari olarak kullanılan ve bu amaçla üretimi yapılan bir meyvedir. Ticari üretimin yanı sıra yerel olarak da üretimi yapılır. Bahçe sahibi çoğu vatandaşımız da bahçesinde elma yetiştirerek kendi ürettiği meyveyi tüketir. Peki elma yetiştiriciliği nasıl yapılır? 

Elma Yetiştiriciliğinde İklim Özellikleri 

Yaz ve kış ayları fark etmeden manavlarımızda yer alan ve severek tükettiğimiz meyvelerin başında gelen elma yetiştiriciliği için hangi iklimin önemli olduğu konusu merak edilen bir konudur. Ülkemizde geniş üretim alanlarına sahip bir meyvedir. Bu nedenle nasıl bir iklimsel özellik istediği üretim yapmak isteyenler için öğrenilmesi gereken bir faktördür. Çünkü uygun iklim koşullarında üretilmesi durumunda verimli bir üretim süreci geçirilemez.  

Elma yetiştiriciliği için en ideal iklim türü, soğuk ılıman iklimdir. Soğuğa karşı oldukça duyarsız bir meyvedir. Bir elma ağacının dayanabileceği en düşük sıcaklık değerinin -36 derece olduğu söylenmektedir. Genel itibariyle yaz aylarında erişim sağlayabildiğimiz bir meyve olsa da asıl olarak bir kış meyvesidir. Bu nedenle soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Sıcak iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde elma yetiştiriciliği verimli bir şekilde gerçekleşmez. Çünkü elma ağacı sıcağa ve kurağa karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde (istisna elma çeşitleri hariç) elma yetiştiriciliği yapılmaması tavsiye edilir.  

Elma Yetiştiriciliğinde İklim Özellikleri 

Ülkemizde görülen iklim tiplerinden biri olan karasal iklim tipi görülen bölgeler elma yetiştiriciliği için oldukça uygun bölgelerdir. Soğuk hava, özellikle elma ağacının çiçeklenme dönemi için oldukça önemli bir faktördür. Sıcak havalar, bitki gelişimini olumsuz yönde etkilerken, yeteri kadar soğuk havanın olmayışı ağaçtaki çiçeklerin solmasına ya da ölmesine sebep olur.  

Toprak Nasıl Olmalıdır? 

Toprak yapısı, tarımsal üretimde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Herhangi bir bitkinin üretimini yapmadan önce iklimi ve toprak isteği ile ilgili fikir sahibi olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü uygun toprak tipinde yetişmeyen tarımsal ürünlerin çoğunun ürün oranı istenilenin aşağısında bir orana sahip olabilir. Bu nedenle elma yetiştiriciliği yapacaksanız önce elma ağacının hangi toprak tipinde daha iyi yetişeceğini bilerek üretime başlayın.

Elma yetiştiriciliği için tavsiye edilen toprak tipi kireç ve humus barındıran topraklardır. Bu toprakların yapısı tınlı ve genellikle kumludur. Tınlı ve kumlu topraklar rahatça hava geçiren topraklardır. Tınlı kumlu topraklarda nem oranı da oldukça yüksektir. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta toprağın kireç oranıdır. Kireç oranı fazla olan topraklarda elma ağacı yeteri kadar demir ihtiyacını karşılayamaz. Kumlu yapısı sayesinde elma ağacının kökleri derinlere ulaşabilir. Böylece kök gelişimi sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.