Enginar Bitkisinin Bakım İşlemleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:02

Enginar Bitkisinin Bakım İşlemleri Nelerdir?

Enginar Bitkisinin Bakım İşlemleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

29 Eylül 2021 - 17:03

139 views

Enginar bitkisi, ülkemizde üreticiliği yapılan bir sebzedir. Gelişimi yukarıya doğru gerçekleşir ve uzun boylu bitkilerdir. Enginar bitkisi, ılıman iklimleri seven ve bu tür iklimlerin görüldüğü yerlerde verimli bir şekilde üretimi yapılıyor. Çok sıcağı ve çok soğuğu sevmeyen enginar bitkisi, sıcaklık değerleri özellikle -5 derecenin altına indiğinde donmaya ve solmaya başlarlar. Soğuğa karşı oldukça duyarlı ve hassas bir bitkidir. Yüksek sıcaklık değerlerinin hâkim olduğu bölgelerde verimli bir şekilde baş oluşturamaz. Sıcaklık değerleri özellikle enginarın baş oluşturması üzerinde oldukça etkilidir.

Peki verimli bir enginar üretimi yapılması için hangi bakım işlemlerinin uygulanması gerekiyor?

Bakım işlemleri, üretim sürecinden alınabilecek en üst seviyedeki verimin elde edilmesi için yapılan farklı uygulamaları kapsamaktadır. Sulama, gübreleme, budama, yabancı otlar mücadele ve diğer işlemler bakım uygulamaları olarak ifade edilebilir. Bakım uygulamaları, üretilen bitkinin türüne göre değişim gösterebilir. Enginar için uygulanan bakım işlemleri genel olarak sulama ve gübreleme işlemleri olarak sıralanabilir.

Ilıman iklimde üretilmeye müsait bir bitki olan enginar büyüyüp gelişebilmesi için suya ihtiyaç duyar. Uyandırma suyu olarak adlandırılan suyun verilmesiyle enginar bitkileri yaklaşık olarak 50 – 60 civarı dip sürgünü verebilir.

Enginar Bitkisi Ne Zaman Sulanır, Nasıl Sulanır?

Enginar bitkisi, suyu seven ve gelişimi için suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle enginar yetiştirilecek bölgenin yapış oranının yüksek olması gerekir. Yağış miktarının fazla olmadığı bölgelerde ise mutlaka sulama olanaklarının gelişmiş olması gerekir. Su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda sulama sıklığı farklılık gösterebilir.

Enginar bitkisi sonbaharda üretilen bir bitki olduğu için, yağışların yeterli olmasından dolayı çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymazlar. Ancak yağış ya da sulama bakımları eksik kalan enginarların baş kısımları küçük kalabiliyor. Su eksikliği ve sıcak havalar enginarın baş oluşturmasını doğrudan etkileyen durumlardır.

Yağış azlığından dolayı oluşan küçük başlar kolay sertleşir. Enginar kök sürgünlerinden çoğaltılan bir bitki olduğu için yaz döneminde uyandırma amaçlı enginar sulanır. Sulama yapılırken kullanılan yöntem genellikle sızdırma sulama kullanılıyor. Aynı zamanda yağmurlama ve damlama sulama da tercih edilebilir.

Enginarda Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Enginar gübreleme işlemi nasıl yapılır? Enginar ne zaman gübrelenmelidir? Enginar gübrelenirken hangi gübre tercih edilmelidir? Bu ve benzeri sorular üreticilerimiz tarafından cevap aranan sorular arasındadır.

Gübreleme işlemi, tarımsal üretim sürecinde uzun süredir kullanılan bakım uygulamalarından biridir. Verimi arttırmak ve kaliteli üretim sağlamak amacıyla gübreleme işlemi yapılır. Gübre maddesi, toprağın ve bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddesinin giderilmesi için uygulanır. Toprakta bulunan besin maddeleri zaman içerisinde azalmaya hatta tükenmeye başlar. Besin maddesi azalan toprak üretim yapılan bitkiyi yeterinde besleyemez. Bu nedenle ek bir desteğe ihtiyaç duyar. Bu destek gübreleme işlemi ile gerçekleşir.

Her Bitki İçin Seçilen Gübre Çeşitleri Farklı Farklıdır!

Enginarda olduğu gibi tarımsal üretimde kullanılan ürünlerin her birinde kullanılan gübre çeşidi farklı farklıdır. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu besin değeri farklılaştığı için gübreleme işlemi yapılmadan önce uygun gübre seçimine dikkat edilmesi gerekiyor. Uygun gübre seçilmemesi verimi azaltabilir. Bitkinin zarar görmesine sebep olabilir.

Bu nedenle gübreleme işlemi yapılmadan önce toprak ve bitki için uygun olan gübre seçilmelidir. En uygun gübre seçimi yapılırken, toprak analizi yaptırabilir ve toprağınız için en uygun gübreyi tercih edebilirsiniz.

Toprak analizi yaptırmak, gübreleme işleminden önce yapılması gereken ilk işlemdir. Toprak analizi ile toprağın, ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin belirlenmesini sağlar. Bu sayede toprak hangi besinin eksikliğini duyuyorsa ona göre takviye yapılarak toprağın eksikliğini gidermesine yardımcı olur.

Enginar Gübreleme İşlemi

Enginar, topraktan fazlaca beslenen bir bitkidir. Bu nedenle enginar üretimi yapılırken mutlaka gübreleme uygulaması yapılmalı ve toprağın ihtiyaç duyduğu besin maddeleri karşılanmalıdır.

Peki hangi gübre çeşidi tercih edilmelidir?

Gübre seçimi yapılmadan önce tavsiyemiz, toprak analizi yaptırmanızdır. Çünkü her toprağın yapısı bir değildir. Bu nedenle toprağı gübrelemeden önce toprak analiz yaptırmakta fayda vardır. Toprak analizi yaptırılmaması durumunda önerilen gübre, 15 kg Azot, 8 – 10  kg fosfor ve 15 kg kadar potasyum uygulanabilir.

Gübreleme işlemi, vegetatif uyanma ile verilmeli, ikinci doz ise ilk gübrelemeden yaklaşık 15 – 20 gün sonra verilmelidir.