Erik Bahçesi Sulama ve Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:53

Erik Bahçesi Sulama ve Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Erik Bahçesi Sulama ve Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

21 Eylül 2021 - 13:52

65 views

Erik bahçesi, her tarımsal üretim sürecinde olduğu gibi sulamaya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Erik bahçesi sulanır mı? Erik bahçesi ne zaman sulanır? Erik bahçesi sulanırken nelere dikkat edilmeli? gibi sorular üreticimiz tarafından merak edilen ve araştırılan sorular arasındadır.

Her tarım ürününün yaşamaya devam etmek için belli bir su miktarına ihtiyaç duyar. Su, üretimin devamlılığı için önemli bir maddedir. Ancak bazı bitkilerin suya duyduğu ihtiyaç farklılaşabiliyor. Bu nedenle ürettiğiniz ürünü sulama işlemini gerçekleştirmeden önce, ihtiyaç duyduğu miktarını ve zamanını bilmeniz gerekir.

Yağışın Fazla Olduğu Yerlerde Sulama Gerekmez!

Erik bahçesinin bulunduğu bölgeye göre sulama ihtiyacı farklılaşabiliyor. Yıllık yağış miktarının fazla olduğu bölgelerde, erik bahçelerinin ekstradan sulanmasına gerek yoktur. Ancak yıllık yağış miktarının düşük olduğu bölgelerde, yağmur yetmediği için sulamaya ihtiyaç vardır.

Sıcaklık değerlerinin yükselmeye başlamasıyla birlikte, yağış miktarında artık görülmüyorsa erik bahçesinin sulanmaya ihtiyacı vardır. Erik hasat dönemi erik çeşitlerine göre değişse de bahar sonu yaz başı gibi hasata başlayan erik türleri için sulama işlemi gerekir.

Erik Ağacının Kökleri Saçak Köklüdür

Erik ağaçlarının kökleri saçak köklü olduğu için toprak kısımda fazla derinlere inemez. Bu nedenle kökleri derinlere inen ve su altı kaynaklarıyla su ihtiyacını gideren bitkiler gibi değildir. Kökleri derinlere inemediği için, sıcak havalara direnebilmesi için sulanmaya gerek duyar.

Erik Bahçelerinde Kullanılan Sulama Yöntemleri

Teknolojik gelişmeler, insanı ilgilendiren her alanda etkili olduğu gibi, tarım üzerinde de olumlu etkilere sebep olmuştur. Teknolojik gelişmeler tarımda makineleşme çalışmalarını hızlandırmış ve iş gücünü asgari seviyeye indirmiştir.

Tarım sektöründe gelişmeler, sulama yöntemleri üzerinde de etkili olmuştur. Erik bahçelerinde etkin olan gölleme sulama yerini daha gelişmiş sulama yöntemlerine bırakmıştır. Mini yağmurlama, damla sulama ve toprak altı sulama yöntemleri kullanılarak erik bahçelerinin sulama işlemi yapılır.

En Uygun Sulama Tekniği : Damla Sulama

Damla sulama yöntemi, tarımsal üretimde en fazla tavsiye edilen sulama tekniklerinden biridir. Damlalar halinde toprağa düşer. Zaman açısından sulama işlemi uzun sürebilir ancak en verimli sulama yöntemi olarak kabul edilebilir. Bitkiye ihtiyacı kadar su takviyesi yaptığı için, fazla sulamadan kaynaklı kök çürümelerine engel olur.

Erik Bahçesi Gübrelenmeli Midir?

Erik bahçesinin gübrelenmeye ihtiyaç duyup duymadığı üreticilerimiz tarafından merak edilen sorulardan biridir. Erik bahçesi gübreye ihtiyaç duyar mı, hangi gübreler tercih edilmeli, ne zaman gübrelenmeli gibi sorular üreticiler tarafından sorulur. Erik bahçesinin belli dönemlerde destek amaçlı gübreleme uygulamasına ihtiyacı vardır. Ancak tüm ürünlerde olduğu gibi erik bahçesini gübrelemeden önce mutlaka toprak analizi yaptırmalı ve çıkan rapora göre gübre seçmelisiniz.

Toprak analizi, tarımsal üretimde verimi ve kaliteyi arttırmanın bir yoludur. Toprak analizi sayesinde, toprağın ihtiyaç duyduğu besin değeri belirlenir ve ona göre gübre desteği sağlanır. Toprak analizi yapılmadan atılan gübreler, verimi arttırmak yerine azaltabilir. Bu nedenle toprak analizi yapılmalı ve daha sonra gübre atılmalıdır.

Toprak analizi yaptırdıktan sonra 1 – 2 sene daha toprak analizi yaptırmanıza gerek yoktur. Eğer eriğinizin verimini arttırmak istiyorsanız, önce toprak analizi yaptırmalı daha sonra gübreleme yapmalısınız.

Erik Bahçesi Ne Zaman Gübrelenir?

Erik bahçesinin ne zaman gübrelenmesi gerektiği, en uygun zamanın ne zaman olduğu merak konusudur. Verimi arttırmak için seçeceğiniz gübre kadar, uyguladığınız zaman da önemlidir. Yanlış zamanda uygulanan gübreleme uygulaması, verimle ilgili değişiklik oluşturmaz. Bu nedenle gübre uygulaması zamanında yapılması tavsiye edilir.

İlk gübreleme işlemi, erik fidanı dikileceği zaman dikim öncesi toprak hazırlığında uygulanır. Dikim öncesi topak hazırlığı yapılırken, dikim yapılacak araziye yanmış ahır gübresi uygulanır. Dekar başına 2-3 ton olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır. Organik gübre kategorisinde olan yanmış ahır gübresi, toprağın ihtiyaç duyduğu besin maddesini geri kazanmasına fayda sağlar.

Erik bahçesi gübreleme işlemi, 15 temmuzdan ağustos ayının başına kadar uygulanabilir.

Hangi Gübreler Kullanılır?

Temel olarak toprak analizine göre gübre seçilmesi gerekse de erik bahçesi için tavsiye edilen gübre çeşitleri ve miktarları şu şekilde ifade edilebilir; 3 – 4 kg Azot, 450 – 650 gr Fosfor,  2,5 – 4 kg kadar Potasyum takviyesi yapılabilir. Bu gübre oranları dekar başına olarak hesaplanır. Siz erik bahçenizin boyutuna ve erik ağaçlarının yaşına göre fazla gübre atabilirsiniz.