Erik Hasatı Ne Zaman Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:40

Erik Hasatı Ne Zaman Yapılır?

Erik Hasatı Ne Zaman Yapılır?
Son Güncelleme :

27 Kasım 2021 - 9:06

512 views

Erik üretmeyi düşünen vatandaşlarımızın merak ettiği sorulardan biri de erik hasatının ne zaman ve nasıl yapıldığı ile ilgilidir. Erik, çeşitleri türleri olan bir meyvedir. Hasat zamanı erik çeşidine göre çeşitlilik gösterebilir.

Erik, gelişim süresi kısa süren bir meyvedir. Çiçeklenme döneminden meyve döneminde geçtikten 3 -4 hafta sonra erikler olgunlaşmaya başlar.

Ülkemizde erik olgunlaşma dönemini tam tamamlamadan tüketilmeye başlanır. Bahçesinde erik ağacı olanların sıkça yaşadığı bir durumdur. Ülkemizde sevilerek tüketilen bir üründür. Üretimi ticari amaç gütmüyorsa, hasat dönemi gelmeden erikler yenmeye başlanır.

Erik Hasat Zamanı

Erik bahçelerinin hasat zamanı, iklim ve bakım faktörlerine bağlı olarak değişen bir durumdur. Ayrıca her eriğini hasatı aynı dönemde yapılmaz. Erik bahçelerinin ilk hasat zamanına mayıs ayında başlanır ve ekimin ilk haftası hasatı yapılan erikler türleri de bulunur.

Papaz ve can eriği, mayısın 2. ve 3. haftası hasat edilmeye uygun hale gelir. Red beauty ve Obinnaja türlerinin hasatı haziranın ortasından sonra hasat edilebilir. Black Splendor, temmuzun ilk haftası, Santa Rosa temmuz ortası, Black Amber temmuz sonu gibi hasat edilir. Ağustos Papazı’nın temmuz sonu ağustos başı gibi hasatı yapılır. Black Diamond türünün hasatı ağustos başı gibi yapılır, Fortuna ağustos ortasında, Friar’ın hasatı ise ağustos sonu gibi yapılır. Tracy Sun hasatı ağustos sonu eylül başı gibi yapılır. Eylül ayında hasatı yapılan erikler ise, President, Angelino ve Autumn Giant olarak sıralanabilir.

Eriğin Hasat Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarız?

Eriğin hasat zamanın geldiğini anlamanın bazı etkenleri vardır. Bu etkenlerden ilki, çiçeklenme sürecinden hasat dönemine kadar geçen gün sayısıdır. Başka bir etken ise eriğin et rengidir. Bunun yanı sıra eriğin tadına, sertlik durumuna bakarak hasat döneminin gelip gelmediğini anlayabiliriz.

Erik Nasıl Hasat Edilir?

Hasat dönemi gelen eriğin hasat işlemi genellikle elle toplamayla yapılır. Erik taneleri tek tek toplanır ve kovalara aktarılır. Ancak dikkat etmeniz gereken şey, eriği kovaya koyarken dikkatli olmalısınız. Erikte ezilme meydana gelmesi, muhafaza edilebilirliğini kısaltır.