Erik Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:49

Erik Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi Nedir?

Erik Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi Nedir?
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:52

62 views

Sert çekirdekli meyvelerden biri olan erik, gülgiller familyasının bir üyesidir. Ülkemizde yaygın bir üretim alanına sahiptir. Ancak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde erik üretimi aygın olarak yapılmaz. Nedeni ise bu bölgelerdeki sıcaklık değerlerinin yüksek olmasından kaynaklıdır.


Erik iklim açısından seçici bir bitki midir? Hangi iklim tipinin akim olduğu bölgelerde erik yetiştiriciliği yapılır? İklimsel koşulların erik verimi üzerinde etkisi bulunur mu?
Bu gibi soruların cevabı yazımızda cevaplanmıştır. Okumaya devam ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Erik Yetiştiriciliğinde İklimin Önemi

Erik iklim açısından seçici bir bitkidir. Ancak her ir erik çeşidi için aynı iklimsel koşullarda yetiştiğini söyleyemeyiz. Erik meyvesinin pek çok alt çeşidi bulunur. Her bir erik çeşidini istediği iklim isteği farklı farklıdır.
Eriklerin iklim isteğini anlamak için çeşitlerine göre gruplara ayırabilir ve iklimleri böylelikle belirleyebiliriz.

Prunus Cerasifera L

İlk türümüz olan Anadolu grubundan olan Prunus Cerasifera L, genel olarak en uyumlu erik olarak ifade edebiliriz. Bu türün eriklerinin rengi genelde yeşildir. Prunus Cerasifera L, her iklime uyum sağlayabilen bir erik türüdür. Bu erik türünün kökeni olarak Anadolu olduğu söylenebilir. Değişken iklim koşullarına kolay adapte olduğu için, yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan bir türdür.

Prunus Domestica L

Diğer bir erik türü olan Prunus Domestica L türü ise Avrupa grubu erikler olarak adlandırılabilir. Bu erikler, kışların ılık ve serin geçtiği bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Prunus Domestica L türü eriklerinin rengi genellikle mürdüm rengi gibi koyu renklere sahiptir.

Prunus Salinica L

Başka bir erik türümüz olan Prunus Salinica L, Japon grubu erikler olarak ifade edilebilir. Bu eriklerin rengi daha çok kırmızı ve mor renklidir. Bu erik türünün yetişebilmesi için hava sıcaklığının yüksek olmaması gerekir. ılımlı bölgelerde Japon eriği verimli olarak üretilir.
Ülkemizde erik üretimi yoğun olarak yapılan bit tarımsal üretim çeşididir. Üretimin yanı sıra tüketimi ve farklı alanlarda işlenmesi de yine erik üretimini zorunlu kılan sebepler arasındadır.
Dikkat! Erik soğuklama isteyen bir bitki olduğu için farklı iklim isteğine ihtiyaç duyabilir.