Evde Patates Yetiştirme YöntemleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:04

Evde Patates Yetiştirme Yöntemleri

Evde Patates Yetiştirme Yöntemleri
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:18

108 views

Çuvalda patates yetiştiriciliği ev içerisinde patates yetiştiriciliği yapılırken en çok tercih edilen yöntemlerden biri olarak kabul edilebilir. Kolaylıkla çuval içerisinde patates yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Peki, çuvalda patates yetiştiriciliği nedir ve nasıl yapılır?
Çuvalda patates yetiştiriciliği için orta boy patates iyi hazırlanmış gübreli ve bol miktarda minerale sahip toprak geniş ve uzun bir çuval ve doğru bakım teknikleri sizin için yeterli olabilir.
Çuvalda patates yetiştiriciliği için patates bitkinizi çimlendirmez gerekiyor diyebiliriz bunun için yarsısı su içerisinde kalacak şekilde bir kavanoza veya plastik bir bardağa patates bitkinizi yerleştirmelisiniz sudan faydalanabilmesi adına ve hava ile temasının yüksek olarak sağlanabilmesi için de patateslerinizin üzerine kürdan batırabilirsiniz. Birkaç gün içerisinde patatesleriniz filizlenmeye başlayacaktır diyebiliriz. Filizlenen patateslerinizi sonrasında çuval içerisindeki toprağa ekimini gerçekleştirebilirsiniz. Toprağın yapısı patatesin sağlıklı bir biçimde olgunlaşabilmesi için oldukça büyük bir önem arz eder demek mümkün. Toprağın iyi bir şekilde hazırlanmış olması ve mineral miktarının fazla olması patateslerin lezzetli ve it6i verimli olmasına yardımcı olabilir.
Ekilecek toprağın sıcaklığı için uygun görülen sıcaklık miktarı +8 derece sıcaklık ayrı olarak belirlemiştir. Patatesiniz bu sıcaklıkta verimli olarak büyüme gerçekleştirebilir. Toprak özelliği olarak ise uygun ph değerine sahip olan bir toprakta yetiştirilmesi gerekir farklı topraklarda patates bitkisinin yetiştirilmemesi mümkün olmayabilir. Patates için uygun görülen ph değeri ise 5.5 ile 6.0 arasındaki değer olabilir.
50 litrelik geniş bir çuval sizin için yeterli olabilir. Büyük çuval kullanımının önemi ise ekilen patateslerin arasında boşluk bırakılması gerektiğidir diyebiliriz. Patatesler toprağın çok derininde veya çok üstünde olmayacak şekillerde konumlandırılabilir. Ayrıca patates ekimi gerçekleştirdiğiniz toprağın gevşek bir yapıda olması patatesin daha rahat olgunlaşmasına destek olabilir. Güneşli ve nemli bir alan patates yetiştiriciliğiniz için önemlidir. Özellikle balkon veya bahçeniz içerisine patateslerinizi güneş görecek biçimde konumlandırabilirsiniz. Toprak içerisinde biraz büyüme gösterdikten sonra filizlerinize gübreleme uygulayabilir, Filiz boyunuz 15 cm uzunluğuna çıktığında ise çuvalınıza biraz daha toprak ekleyerek filizlerin toprağa daha iyi tutunmasına yardımcı olabilirisiniz. Yaklaşık olarak 120 gün sonra hasat zamanı gelen patateslerin hasat zamanını olgunlaşan toprak üzerindeki yapraklar sayesinde anlamanız mümkün olabilir.