Evde Zencefil Yetiştiriciliği Yapılabilir Mi?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:51

Evde Zencefil Yetiştiriciliği Yapılabilir Mi?

Evde Zencefil Yetiştiriciliği Yapılabilir Mi?
Son Güncelleme :

03 Temmuz 2021 - 14:05

134 views

Sağlıklı yaşamı önemseyen ve zencefilin faydalı bitkiler arasında bulunduğunu bilen herkes tarafından sıkça araştırılan konular arasında zencefil yetiştiriciliğinin evde yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor diyebiliriz.


Saksı içerisinde zencefil yetiştiriciliği de son dönemlerde gittikçe popüler olan evde yetiştirilebilen bitki çeşitlerinden biri olarak görülüyor peki saksı içerisinde zencefil yetiştiriciliği nasıl yapılır? Saksı içinde zencefil yetiştiriciliğinin püf noktaları nelerdir?
Zencefil yetiştiriciliği için marketten alabileceğiniz bir zencefili kullanabileceğinizi söyleyebiliriz. Marketten aldığınız zencefili ev içerisinde yetiştirmeniz mümkün fakat zencefillerin yapısını koruyabilmesi için marketlerdeki zencefillerin üzerinde koruyucu maddeler bulunuyor ve bu bitkinin çimlenmesini önlüyor.


Dikimini gerçekleştireceğiniz zencefilin doğru bir şekilde çimlenmesini sağlamak adına bu Koruyuculardan arındırmak için yaklaşık olarak 12 saat suda bekletmeniz önerilebilir. Bu süre en kısa olarak 3 saat olabilir fakat bitkinin güçlü bir şekilde çimlenmesini istiyorsanız 12 saat daha uygun bir zamandır diyebiliriz.


Su içerisinde 12 saat boyunca bekleyen zencefil üzerindeki çeşitli koruyucu maddelerden tamamen arınacak ve iyi bir çimlenme gerçekleştirme sağlanması mümkün olabilir.
Zencefil su içerisinden çıkartıldıktan sonra birkaç parçaya bölünmeli dikiminin bölünerek yapılması zencefil dikimi ile ilgili önemli bir husustur bitkinin çimlenmesi bu şekilde daha kolay gerçekleşebilir ve zencefil köklerini birkaç parçaya ayırarak dikmek toprağa tutunma ihtimalini arttırabilir.

Zencefil saksısı nasıl olmalı?

Ev içerisinde dikimini gerçekleştireceğiniz zencefil saksısının delikli bir yapıya sahip olması gerekir zencefil suyu seven bir bitki olarak bilinir buna uygun olarak zencefilin toprağının sürekli nemli kalması önemlidir ve sürekli sulama isteyen bir bitkidir. Fakat zencefil fazla sulandığı zaman çeşitli hastalıklar oluşabilir bu hastalılar arasında en çok görülen hastalık ise mantar hastalığıdır. Mantar hastalığından korunmak ve bitki toprağı içerisinde fazla su kalmasını ölemeye yardımcı olabilecek delikli bir saksı türü sizin için yardımcı bir seçenek olabilir.

Zencefil için Uygun Saksı Boyu Nedir?

Zencefilin dikiminin yapılacağı saksı türünün doğru bir biçimde tercih edilmesi bitkinin gelişimi için önemli olabilir. ‘’Nasıl bir saksı tercih yapmalıyım?’’ sorusunun cevabı ise geniş saksılar zencefil dikimi için uygun olan saksılar olarak görülebilir. Otalama olarak 40 cm genişliğinde veya daha fazla genişliğe sahip olan saksı çeşitleri zencefil dimi için uygun olarak görülebilir.


Zencefil yetiştiriciliği için uygun saksı oyu nedir? Zencefil yetiştiriciliği için 40 cm en efora en uygun olarak 36 cm boy oranı yeterli olacak bir saksı uzunluğudur. Zencefil yetiştiriciliği için bu uzunluğa ve en çapına sahip bir saksının yeterli olabileceğini söylemek mümkün olabilir.

Zencefil için ne kadar toprak kullanılmalı?

Zencefil için kullanılan toprak miktarı saksı çeşidine saksı en çapına ve saksının uzunluğuna göre belirlenebilir. Genel olarak saksı tabanından 4 cm kadar yukarıya gelecek şekilde toprak dökülmesi uygun olarak belirlenmiştir demek mümkün bu yoğunlukta bir toprak zencefil yetiştirimi için yeterli olabilir.

Zencefil Yetiştirimi İçin Nasıl Bir Toprak Türü Kullanılmalı?

Saksı içerisinde kullanacağınız toprak çeşidine dikim işleminden önce gübre verebilirsiniz. Zencefil toprağı humus bakımından zengin olan toprak çeşidi olarak hazırlanmalı diyebiliriz. Zencefil toprağı içerisinde bolca organik mineral bulunmalıdır bu yüzden gübre tercihini doğal gübrelerden yapmanızı tavsiye etmek mümkün olabilir. Drenajı iyi ayarlanmış topraklar içerisinde humuslu topraklarda zencefil yetiştiriciliği kolaylıkla yapılabilir. Zencefil yetiştiriciliği için gevşek topraklar tercih edilebilir böylece nemi seven bir bitki olan zencefil kökleri çok daha iyi bir şekilde beslenebilir demek mümkün.

Zencefil Nasıl Dikilir?

Uygun zencefil hazırlığı ve iyi bir toprak hazırlığı yapıldıktan sonra zencefil parçalarınızı birbirlerinin arasında geniş boşluklar olacak şekilde orantılı bir biçimde toprak içerisine yerleştirmeniz önerilir. Aradaki mesafenin geniş olarak bırakılmasının sebebi ise toprak altındaki büyümenin enine doğru açılarak gerçekleşeceğinden kaynaklıdır diyebiliriz. Enine olarak oluşturulan boşluk zencefil için daha rahat bir büyüme alanı yaratabilir.


Zencefil toprağa dikilirken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise zencefilin torak yüzeyine yakın olacak bir şekilde konumlandırılarak dikilmesi diyebiliriz. Eğer dikim toprak zeminine yakın olarak gerçekleştirilirse zencefil bitkisi ihtiyacı olan gün ışığını kendisine sağlayamaz ve gelişimini gerçekleştiremeyebilir. Aynı zanda bitki köklerinin iyi hava alır bir biçimde dikiminin gerçekleştirilmesi zencefil bitkisinin büyütmesi için önemli olan etkenlerden biridir. İyi hava alan zencefil bitkisi daha iyi bir şekilde gelişebilir.


Saksı içerisine dikkatli bir biçimde dikimini gerçekleştirdiğiniz bitkilerinize can suyu vermeniz gerekir. Can suyu vermeyen bitkinin çimlenmesi ve gelişmesi gerçekleşmeyebilir. Vereceğiniz can suyunu direkt olarak değil dinlendirilmiş olarak kullanmanız gerekir.

Zencefil Ne Kadar Sürede Büyür?

Zencefilin tamamen büyümesi ve hasat olacak zamana uygun hale gelmesi yaklaşık olarak 6-10 ay arasında değişiklik gösterebilir.


Zencefilin tomurcuklanma zamanının ise dikimden bir ay sonra gerçekleştiği biliniyor. Dikimden yaklaşık olarak bir ay sonra tomurcuklanmasını gerçekleştiren zencefil yaklaşık olarak 3 ay sonra boy verme evresine girmiş ve olgunlaşmaya başlamış bir bitki olarak görülebilir. Bitki gelişimi ve bitki büyüme süresi bitkinin nasıl bakıldığına verilen gübrenin çeşidine, ne kadar güneş ışığı aldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Ev İçerisinde Nerede Zencefil Yetiştiriciliği Yapılır?

Balkon içerisinde az gölgelik veya güneşli, bir alan içerisinde her gün düzenli olarak bakılarak zencefil büyümesi gerçekleştirilebilir. Sıcaklık için ise yaklaşık olarak ortalama en düşük 10 derece sıcaklıkta yetiştirilmesi mümkün olabilir.


Özellikle çok soğuk bölgelerde evde zencefil yetiştiriciliği türünü tercih edecekseniz bahçe yerine balkon içerisinde bu yetiştiricilik türünü tercih etmeniz size yardımcı olabilir. Don olayları yaşanma ihtimali veya torağın istenilen sıcaklıktan düşük bir sıcaklıkta olması nedeni ile zencefil ölebilir. Sıcaklık bu bitkinin yetişmesini sağlayan önemli konulardan biridir ve uygun bir şekilde gün ışığı alması gerektiğini de söylemek önemli noktalar arasında bulunuyor.


Uygun bir şekilde bakımı gerçekleştirildiğinde ve doğru zamanda hasadı yapıldığında taze zencefillerini isterseniz ev içerisinde zencefil yağı isterseniz ise toz zencefil olarak kullanabilirsiniz. Bunun yanında zencefili yemekler için rendeleyerek veya zencefil çayı olarak da kullanmanız mümkün.

Pek çok faydası bulunan ve şifalı bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan zencefil yetiştiriciliği size kolaylıkla ev içerisinde saksıda gerçekleştirebilirsiniz.
Saksı içerisinde yetiştirdiğiniz bitkinizin faydalarından pek çok farklı şekilde yaralanabilirsiniz.


Direkt olarak taze zencefil tüketim ise zencefil için fazla görülen durumlar arasında bulunmaz. Bunun nedeni ise zencefilin acı bir tada sahip olmasıdır. Zencefil ile yapılan farklı tarifler sayesinde zencefil tüketimini çok daha keyifli hale getirirken sağlığınızı da koruyabilirsiniz.