Evde Zeytin YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:41

Evde Zeytin Yetiştiriciliği

Evde Zeytin Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:18

242 views

Evde zeytin yetiştiriciliği sayesinde doğallığı evinize taşıyabilirsiniz.
Zeytin severler kibar görüntüsü ile zeytinleri bahçelerinde, evlerinde veya saksıda yetiştirmek isteyebiliyor. Hem estetik görüntü ile ortama hoş bir hava katarken aynı zamanda lezzetli taze zeytine üretme şansını sunan bu yetiştirme türü bitki yetiştirmeyi sevenler tarafından sıklıkla tercih edilebiliyor.
Topraksız tarım için nasıl bir zeytin ağacı seçmeliyim? Evde tarım yapmak isteyen kişiler zeytin ağacı için bodur olanlardan tercih etmeli saksı yetiştiriciliği için kısa ağaçlar daha uygun bir senektir demek mümkün.
Zeytin ağaçları fazla su isteyen ağaç türleri değildir, saksı dibinden su verme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi toprak nerdeyse tamamen kuruduğunda ara ara yapabilirsiniz.
Sulama yapılan ağacın uygun miktarda drenaja sahip olmasına dikkat etmeniz önerilebilir. Fazla suyun bitki toprağında kalmaması için uygun bir sızma yöntemi kullanılması çok önemlidir bu bitkinizin solmamasına yardım olabilir. Saksı içine çakıl taşları yerleştirerek drenaj işlemini sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmeniz mümkün olabilir. Drenaj sistemi nedir? Temel olarak drenaj sistemi kullanılarak bitkinin kök siteminin havalandırması hedeflenir diyebilir. Bitki içerisindeki fazla su tutumunu da etkileyen drenaj sistem sayesinde saksı bitkilerinin daha uzun süre yaşatılmazdı hedefleniyor demek mümkün olabilir.
Uygun bir biçimde gübreleme yapmanız önerilir evde3ki zeytin ağaçları için nasıl gübreleme yapılır? İster terasınızda ister balkonunuzda ister evinizin bahçesinde yetiştirdiğiniz zeytin ağaçlarını yılda iki kere gübrelemeniz önerilebilir. Uygun çeşitte gübreleme gübreyi satın aldığınız yerde bulunan satıcı tarafından sizin için önerilebilir. Uygun doğal bir karışı zeytin ağacınız için hazırladıktan sonra işlemi uygun bir biçimde geçekleştirebilirsiniz.
Böceklere Karşı zeytin ağacınızı korumanız gerekmektedir. Peki, ‘’zeytin ağacını nasıl korurum?’’ diye soracak olursanız saksıdaki bitkileriniz için ev içerisinde kullanabileceğiniz oldukça basit olan bir yöntem olan su ve sabun yöntemini önerebiliriz. Açık havada gerçekleştireceğiniz bu işlem sayesinde zeytin ağacınız zararlı böceklerden korunabilir. Ayni zamanda zeytin ağacınızı sürekli olarak kontrol etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bunun nedeni ağaç üzerinde bulunan ve ürüyen küçük böceklerin hızlı bir şekilde çoğalıp bitkinize zarar verebilecek olmasıdır demek mümkün.