Fasulye Yetiştiriciliğinde İklimin YeriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:52

Fasulye Yetiştiriciliğinde İklimin Yeri

Fasulye Yetiştiriciliğinde İklimin Yeri
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:44

31 views

Tarımsal üretim faaliyetlerinden hangisi yapılırsa yapılsın her biri üzerinde en etkili olan faktör iklimdir. En basitinden bir çiçeği yetiştirirken bile uygun atmosferi sağlamadığımız durumlar bitki solar gider. Aynı şekilde sulamadığımız zaman ya da çok suladığımız zaman bitkinin zarar gördüğünü görürüz.


Fasulye yetiştirirken üreticimizin dikkat ermesi gereken ilk unsur iklimdir. Uygun iklim koşullarının olmadığı bölgelerden verimli bir şekilde fasulye yetiştiriciliği yapılamaz. Fasulye tek senelik bir bitkidir. Özellikle yaz döneminde hasat edildiğini düşünürsek, ilkbaharda ekilen ve yaz sonuna kadar hasat edilen bir sebze olduğunu söyleyebiliriz.

Sıcak İklimlerin Sebzesi: Fasulye

Fasulye, iklim olarak sıcak ve ılık iklimlerde yetişebilen bir bitkidir. Ülkemizde fasulye yetiştirmek isteyenlerin öncelikle sıcak iklime sahip bölgede yaşaması gerekmektedir. Bu demek oluyor ki fasulye bitkisi soğuğa karşı duyarlı olan bir bitkidir. Fasulye bitkisi özellikle tohum döneminde hava sıcaklıklarının 0 derecenin altında olduğu zamanlarda ağır zararlar görür ve büyüyemez. Erişkin bir fasulye için ise bu değer 15 derece olarak ifade edilebilir.


Hasat zamanı gelen fasulye için 15 derecenin altına inen sıcaklık, fasulye bitkisini tehdit eder ve verimini düşürür. Fasulye bitkisinde çiçeklenme süreci hasat edildikçe devam eder. Yani tek bir çiçeklenme döneminden bahsedilmesi mümkün değildir. Bu nedenle hava sıcaklık değerlerindeki düşüş, doğrudan çiçekleri etkiler ve dökülmelerine sebep olur.

Geç Donlara Dikkat !

İlkbaharda görülen geç don olayları, pekçok bitkiyi olumsuz yönde etkilediği gibi fasulye bitkisini de olumsuz etkiler ve üretim sürecinin aksamasına sebep olur. Geç donlar özellikle fasulye tohum halindeyken ya da yeni toprak üstüne çıktığında görülebilir. Bu nedenle fasulye dikim zamanına dikkat edilmesi ve son don olayları yaşandıktan sonra ekim işlemi yapılması tavsiye edilmektedir.


Özellikle çiçeklenme dönemi görülen don olayları, çiçeklerin solmasına ve erimin azalmasına sebep olabilir.

Çiçeklenme Döneminde Yüksek Sıcaklık Değerleri Fasulyeye Zarar Verir

Düşük sıcaklık değerleri kadar yüksek sıcaklık değeri de fasulye bitkisini özellikle çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde olumsuz olarak etkilemektedir. Genel olarak fasulye için en ideal hava sıcaklıkları 18 -25 derece arasında olmalıdır.