Fındığın Zararlılarından Biri Olan Mayıs Böceği!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:54

Fındığın Zararlılarından Biri Olan Mayıs Böceği!

Fındığın Zararlılarından Biri Olan Mayıs Böceği!
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 17:06

290 views

Fındık, Karadeniz bölgemizin göz bebeği olan ürünlerinden biridir. Fındığın üretimi, ülkemizde önemli yere sahiptir. Fındık, diğer ülkelere ihraç ettiğimiz ürünlerden biridir ve ülke ekonomisine sağladığı katkı büyüktür. Bu nedenle fındık üretirken bakımının yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Üretilen her üründe olduğu gibi fındıkta da var olan ve ona zarar veren organizmalar vardır. Bunlardan biri olan mayıs böceği, fındık üretim dönemini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle mayıs böceğinin engellenmesi gerekmektedir.

Mayıs Böceği Nedir?

Fındık bitkisine zarar veren pek çok zararlı organizmalar vardır. Bu zararlılardan biri de mayıs böceğidir. Mayıs böceği, fındığa zarar veren ve fındık üretimi için tehdit oluşturan bir böcektir. Bazı bölgelerde manas ya da kadı lokması olarak bilinir.
Mayıs böceği hem larva döneminde hem de yetişkinlik döneminde fındığa büyük zararlar verilebilir. Bu nedenle fark edildiğinde hemen müdahale edilmesi gerekir.
Mayıs böceğinin larva hali, tombul, kıvrık şekilde ve beyaz renkte bir görüntüye sahiptir. Ergin bir mayıs böceği, kızıl kahverengi tonlarda bir renge sahiptir. Kafalarının üst kısmında antenleri bulunur. Dişlerin antenleri erkeklerine nispeten daha küçüktür. Mayıs böceklerinin gövde kısmında beyaz lekeler bulunur.

Üretim Sürecinde Mayıs Böceğinin Yeri

Mayıs böceği hızla üreyebilen bir böcek türüdür. Uygun hava koşulları oluştuğu taktirde kolaylıkla çoğalabilirler. Böceğin larva ve erişkin her iki hali de bitkiye büyük zararlar verebilir. Kısa süre içerisinde zarar verebildikleri için, hemen müdahale edilmesi gerekmektedir.
Mayıs böcekleri, sadece ülkemizde yapılan fındık yetiştiriciliğinde değil Avrupa’da yapılan üretim sürecini de olumsuz yönde etkilemektedir. Üretimi büyük zararlara uğratabilir, müdahale edilmediğinde fındık veriminde ciddi anlamda bir düşüş gözlemlenir.

Fındık Verimini Düşürüyor!

Mayıs böceği, fındığın yapraklarına zarar veriyor ve yapraklarda delikler açarak onların deforme olmasını sağlıyor. Özellikle genç ağaçları kendilerine hedef olarak seçen mayıs böcekleri, fındık ağaçlarını kendilerine yaşam alanı olarak seçiyor.
Fındık yapraklarına çok hızlı bir şekilde nüfuz eden mayıs böceklerine karşı mücadele edilmesi gerekiyor. Engellenmedikleri zaman verimi yarı yarıya düşürdükleri söyleniyor.