Fındık Ne Zaman Toplanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:12

Fındık Ne Zaman Toplanır?

Fındık Ne Zaman Toplanır?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:05

65 views

Dalından koparılarak bize kadar uzanan fındığın toplanma serüveni hakkında ne kadar bilginiz var? Bu yazı özellikle fındık üreticilerinin dikkatle okuması gereken bir yazıdır. Fındık (alerjisi olanlar hariç) genel olarak herkesin severek tükettiği bir besin maddesidir. Ülkemizde yoğun olarak fındık üretimi yapılmaktadır. Hatta sanayi ürünü olarak dış ülkelere ihracatı yapılmaktadır. Hem damak tadı olarak lezzetli olan hem de sağlık açısından pek çok faydası bulunan fındık, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Yağış seven bir bitki olduğu için Karadeniz iklimi, fındık üretimi için ideal hava koşullarını sağlamaktadır.
Fındık üretim işi ile uğraşan çiftçimizin fındık hasat dönemi konusunda dikkat etmesi gerekmektedir. Lezzetli bir tada sahip olabilmesi için fındığın belli bir olgunluğa ulaşması gerekmektedir. Hasat zamanı fındığın harman zamanını doğrudan etkilediği için en ideal hasat zamanını belirleyerek ürününüzü toplamalısınız. Fındık hasat işlemine başlamadan önce, fındık toplama işleminin daha hızlı ve kolay tamamlanabilmesi için fındık bahçenizi temizlemenin gerekmektedir. Yabancı otlardan arındırılan bahçede fındık daha hızlı toplanabilir. Yağış seven bir ürün olarak fındığın bahçesinde yağışa bağlı olarak çok fazla yabancı ot ve diken türeyebilir. Yapmanız gereken fındık toplama zamanında 10 gün kadar önce fındık bahçesinin bakımını tamamlamaktadır.
Fındık hasat zamanı, fındığın randımanını belirleyen bir durumdur. En iyi randımanı elde edebilmeniz için fındık hasat zamanına doğru karar vermeniz gerekmektedir. Hasat zamanı, fındığın çeşidine ve fındık üretilen bölgeye göre değişiklik göstermektedir. İlk olarak fındık çeşitlerinden bahsedelim. En bilinen fındık çeşitleri, tombul fındık, palaz fındık, foşa fındık, çakıldak fındık, kalınkara fındık, kargalak fındık, kan fındık, uzunmusa fındıktır. Fındığın hasada uygun olduğunu şu şekilde anlayabilirsiniz. Fındık zurufu %80 ölçüde sararmaya başlamışsa, fındık tanesi kabuğunun içerisinde hareket edebiliyorsa, fındığın kabuğu kolaylıkla soyulabiliyorsa, fındığın kabuk kısmı kızarmaya başlaması ve fındık dalını silkelediğinizde dalda bulunan fındıkların yarısında çoğu daldan düşüyorsa fındık ürünü hasat için hazırdır. Karadeniz Bölgesi’nde geçerli olan fındık hasat zamanları, sahil kesimi için 1-10 Ağustos, orta kesim için 10-20 Ağustos ve yüksek yerler için 20 Ağustos ve sonrası olarak belirtilir.