GEA Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?  GEA Yonca Tohumunun Besicilikte Yeri Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:58

GEA Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?  GEA Yonca Tohumunun Besicilikte Yeri Nedir?

GEA Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?  GEA Yonca Tohumunun Besicilikte Yeri Nedir?
Son Güncelleme :

16 Kasım 2022 - 10:20

268 views

Gea yonca yem bitkisi olarak yetiştirilen yonca çeşitlerinden biridir. Yonca bitkisi kendi içerisinde pek çok farklı çeşide sahiptir. Yonca çeşitleri arasında yer alan gea yonca ise faydası en üst seviyede olanlardan biridir. Yem bitkisi olarak yetiştirilmesi yonca yetiştiriciliğinin önemini artırmaktadır. Bu yonca yetiştiriciliğinde verimi artırmak ve şartları iyileştirmek vesileyle devlet desteği sağlanmaktadır. Bu vesile ile yonca bitkisinin önemi her geçen gün daha fazla artış göstermektedir. Yonca çeşitlerinin ne gibi avantajları var? Gea yonca tohumunu diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir? Sorularınızı duyar gibiyiz. Bu sorulara cevaplar yazımızın devamında.

GEA Yonca Tohumu Nasıl Yetiştirilir?

Gea tohumu belirtmiş olduğumuz gibi yem bitkisi olarak yetiştirilen ürünlerden biridir. Daha çok Akdeniz iklimini seven bir bitki olmasının yanı sıra farklı bölgelerde de yetiştirilmesi mümkündür. Aynı zamanda tüm yonca çeşitlerinde olduğu gibi gea tohumu da yüksek besin değeri içermesinden dolayı hayvan yemi olarak tercih edilmektedir. Yetiştiriciliği kolay olan çok fazla özen olmadan da yüksek verimler sunan yapıları sayesinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Gea yonca diğerlerinden verim noktasında ayrılmaktadır. Farklı yonca çeşitlerinin olduğundan bahsetmiştik, bu çeşitler arasından gea yoncanın sıyrılması ve tercih edilmesindeki temel etken yüksek oranda verim sunmalarıdır. Elbette bu durum ekin gerçekleştirecek kişiler ve sunulan şartlar önem arz eder.

Gea Yonca tohumu çok hızlı büyür. Ekildikten bir hafta kadar sonra kendisini belli eder. Ayrıca gea yonca tohumlarının kökleri fazlasıyla güçlüdür bu sebeple su ihtiyacı çok olmaz. Susuz kaldığı anlarda bile bitki vermeyi başarır. Bu da talep görmesindeki en önemli faktörlerden biridir. Gea yonca tohumları ne zaman hasat edilir? Çiçek vermeye başlaması bu yonca türü için hasat zamanının geldiğinin belirtisidir. Fazlaca gür bir yapıdadır ve hasat edilmesinin ardından kısa sürede aynı hızla büyüme gösterecektir. Bu sayede eğer ki uygun şartlar altında ekilirse yıl içerisinde ortalama dört kez hasat gerçekleştirilebilir. Tek bir ekin döneminin ardı sıra defalarca ve yüksek verimde bitki elde etmek yoncaların en önemli avantajlarından biridir. Özellikle hayvan yemi olarak kullanılmasından dolayı bu durum zahmetsiz niteliği ile ön plana çıkar.

GEA Yonca Tohumunun Avantajları Nelerdir?

Gea yonca bitkisinin öne çıkan özelliklerinden birisi yem bitkileri arasında yer almasıdır. Yem bitkileri arasında öne çıkan özelliği ise sağlam kök yapıları ve hızlı büyümeye eğilim göstermeleridir. Gerekli şartlar sağlanırsa gea yonca verim açısından en yüksek geri dönüşü sizlere sunar. Bunun dışında gea yonca tohumunun avantajları;

  • Farklı iklimler koşullarına karşı uyum sağlayabilir olmaları
  • Aynı yıl içerisinde defalarca hasat edilmeye uygun olmaları
  • Besin değeri açısından vitamin, mineral açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Su ihtiyacının çok az olması, susuz kaldığı dönemlerde dahi yaşamını sürdürebilir olması
  • Yumuşak bir yapıya sahip olmasının yanı sıra hayvanlar için lezzetli bitkilerdendir.