Gemlik Zeytini İhracatıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:58

Gemlik Zeytini İhracatı

Gemlik Zeytini İhracatı
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:21

52 views

Hem Marmara’nın Hem Zeytin Yetiştiricilerinin Siyah İncisi Gemlik Zeytini İhracatta da ön sırada.
Gemlik zeytini kendine has kaliteli yapısı sayesinde zeytinden üretilen yağında kalitesi ile beraber oldukça popüler bir zeytin türü. Ülkemizde uygun koşullarda yetiştiriliyor olması ve et oranının diğer siyah sofralık zeytin türlerine göre yaklaşık olarak yüzde seksen beş kadar daha fazla olması sayesinde Gemlik zeytini hem kalitesiyle hem de lezzetiyle tüketicilerin gözesi diyebiliriz.
İhracatta oldukça önemli bir yere sahip olan zeytin çeşitlerinden Gemlik zeytini türü daha çok İzmir Orhangazi Mudanya ve Gemlik bölgesinde yetişiyor ve zeytin ihracatı en çok bu bölgelerden yapılıyor diyebiliriz. İhracatın bu bölgelerde yoğunlaşmasının sebebi ile başka bölgelerde de Gemlik zeytini yetiştiriliyor olsa da en yüksek kalitedeki Gemlik zeytini mahsullerine bu bölgede ulaşılabilmesidir.

Gemlik Zeytinin Tanıtımı İçin Fuarlara Katılım Sağlanıyor

Gemlik zeytinin dünyaya tattırılması gerektiğinin düşünen ürettiler Gemlik zeytinini ve Gemlik zeytininden üretilen zeytinyağını dünyaya tattırmak için fuarlara katılımı sağlanıyor.
İhracatta yıllık olarak 50 bin doların üzerindeki bir değerde ülkemiz için gelir sağlayan Gemlik zeytini Avrupa ülkeleri içerisinde de tercih edilen zeytin türleri içerisinde yer alıyor.
Kendine has ve özel olan Gemlik zeytini ismi kullanılmasının ve Gemlik zeytini adı altında satış yapılmasının serbest olduğu kararlaştırılmış yetiştirici olan bölgelerin ise yukarıda belirttiğimiz dört bölge için asıl üreticileri olarak anılabilir.
Gemlik zeytini ince kabuklu bir zeytin türü olup zeytin türünde bulunan zeytin kabuğunun da ince olmasıyla tercih edilen hemen hemen herkesin sevdiği bir zeytin türüdür diyebiliriz.
Gemlik zeytinin ihracatı günümüzde yaklaşık olarak 54 farklı ülkeye yapılıyor demek mümkün bu sayede hem yetiştirici daha fazla kazanabiliyor. Hem de ülkeye sağlanan döviz gidisi sayesinde ülke ekonomisine de Gemlik zeytini ile katkı sağlanıyor. İhraç edilen ürünler içerisinde farklı türleri olabilen Gemlik zeytinlerinde özellikle tuz oranının daha az olduğu Gemlik zeytinleri yurt dışı ülkeleri tarafından tercih edilen türlerden biridir diyebiliriz.
Gemlik zeytini dünyanın pek çok yerindeki sofraya lezzet katmaya devam ederken içerdiği yüksek yağ oranı sayesinde daha fazla besin değeri içiyor ve doğal yöntemler ile üretilmesi sebebi ile insan sağlığına diğer zeytin türlerine göre daha büyük bir fayda sağlayabiliyor.