Ginseng Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:32

Ginseng Çeşitleri Nelerdir?

Ginseng Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

27 Temmuz 2021 - 10:34

17 views

Ginseng bitkisi ülkemiz içerisinde de yetiştiriciye sağlayabileceği kar oranı sayesinde dikkat çekerken insanlara olan faydası ile de tercih edilen bitkiler arasında bulunuyor dersek yanılmayız.


Ginsengin kullanım amacına yönelik olarak farklı ülkeler içerisinde yetiştirimi yoğun olan farklı türlerinin olduğunu söyleyebilmek mümkün.


Farklı amaçlarla uygun dozlarda kullanıldığında pek çok hastalığın tedavisi üzerinde etkili olabilecek ginseng bitkisinin pek çok farklı çeşidi bulunuyor. Bu çeşitler: Kore Ginsengi, Kırmızı Ginseng, Beyaz Ginseng, Amerikan Ginsengi Sibirya ginsengi ginseng olarak adlandırılan ginseng çeşitleridir demek mümkün.

Peki, Ginseng Türlerinin Farkları Nelerdir?

Ginseng bitkisinin özelliklerinden bahsedecek olursak:

Kore Ginsengi


Kore ginsengi dediğimiz ginseng türü panax ginsengi olarak da anılıyor. Bu Ginseng türü Kore’de yetişiyor ve ölümsüzlük bitkisi olarak anılabiliyor. Bunun sebebi ise o bölgede yaşayan insanların ortalama 100 yıl kadar yaşaması diyebiliriz. O bölge içerisinde yaşayan halk pek çok yemeğin ve içerisine ginseng ekliyor.


Kore ginsengi olarak anılan ginseng türünün direkt o bölgenin adını almış olmasının sebebi ise yetiştirilmeye en uygun toprakların o çevre içerisinde olması diyebiliriz. Farklı bölgelerde yetiştirimi de sağlanan bir ginseng çeşididir fakat o bölge içerisinde yetişenler kadar verimli olmayabilir.


Kırmızı Ginseng


Kore ginsengi türlerinden biri arasında bulunan kırmızı ginseng en çok adının duyabileceğiniz ginseng türüdür diyebiliriz bu ginseng türünün kökleri kurutma işlemi sırasında kırmızı renk aldığından dolayı Kırımızı Kore Ginsengi olarak anılan bir bitki türüdür.


Beyaz Ginseng


Beyaz ginseng soyularak güneşte kurutulan bir ginseng türüdür. Bu nedenle kök renklerinde değişiklik görülmez diyebiliriz. Kırmızı ginseng buharda kurutma sağlanan bir tür olması sebebi ile beyaz ginsenge göre daha fazla etken maddede sahip olduğu biliniyor.


Amerikan Ginsengi


Kızılderililer tarafından kullanılan bir bitki çeşidi olarak anılabilir. Ginsengsin içeriği kırmızı ginseng türüne göre daha yoğudur. Fakat tedavi amaçlı kullanımlarda kırmızı ginseng daha etkili olarak görülebilir.


Sibirya Ginsengi


Aslında tam olarak bir ginseng türü gibi kabul edilmeyen bir türdür. İçeriğindeki etken madde ginsengosid değildir. Ginseng çeşitlerine oranla daha az tedavi edici ve enerji verici etkisi vardır deniliyor. İçeriğindeki etken maddenin adı ise Eleutheroside olarak biliniyor.


Çin Ginsengi


Çocuklar ve yaşlılar için kullanılan ginseng çeşididir. İçeriğinde Kore ginsenginden daha az etken madde bulunduğu söylenilebilir.