Glifosat Kanserojen Madde İçerir Mi ? Yararları ve Zararları Nelerdir ?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:47

Glifosat Kanserojen Madde İçerir Mi ? Yararları ve Zararları Nelerdir ?

Glifosat Kanserojen Madde İçerir Mi ? Yararları ve Zararları Nelerdir ?
Son Güncelleme :

19 Temmuz 2022 - 18:00

97 views

Glifosat Kanserojen Madde İçerir Mi ? Yararları ve Zararları Nelerdir ? Gelin Beraber Bakalım…

Ufak Bir Özet :

Yabancı otları özellikle de mahsullerle rekabet eden geniş yapraklı bitkileri öldürmek, kökünü kurutmak için kullanılır.

Genellikle genetiği değiştirilmiş ( GDO ) organizmalı soya ve mısır üretiminde kullanılır.

Glifosat Herbisit Tarihçesi

1970 yılında Monsanto kimyageri John E. Franz tarafından maddenin herbisit özellikleri keşfedilmiş, şirket 1974’te Roundup ticari adı altında tarımsal kullanım için pazara sunmuştur. Monsanto’nun glifosat üzerinde sahip olduğu ABD ticari patenti 2000 yılında sona ermiştir.

Çiftçiler, özellikle glifosata dayanıklı GDO’ LU ekinlerini piyasaya sürdükten sonra, ekinleri öldürmeden yabancı otları öldürmelerini sağlayan glifosatı hızla yabani ot kontrolü için kullanmaya başlamıştır. 2007 yılında glifosat, ABD’nin tarım sektöründe en çok, ev ve bahçede, sanayide ve ticari uygulamalarda ise 2,4-D sonrasında ikinci en çok kullanılan herbisit olmuştur. 1970’lerin sonlarından 2016’ya kadar, dünya çapında glifosat bazlı herbisitlerin kullanılma sıklığı ve dünya çapındaki kullanımı 100 kat artmış olup, gelecekte de daha fazla kullanılacağı yönünde söylentiler devam etmektedir.

Yabancı Otlara Karşı Nasıl İşler ?

Glifosat bitkinin yeşil kısımlarından ve minimal olarak da köklerden emilir ve büyüme noktalarına taşınır. üç aromatik amino asidin (tirosin, triptofan ve fenilalanin) sentezinde yer alan bir bitki enzimini inhibe eder ve bu nedenle glifosat, sadece aktif olarak büyüyen bitkiler üzerinde etkilidir. Çiftçilerin, ürünleri tarlada büyürken yabani otlara karşı herbisit olarak glifosat kullanımına olanak sağladığından ötürü artan sayıda ürün, glifosata toleranslı olacak şekilde genetik olarak modifiye edilmektedir.

-Vikipedia

Tıbbi Etkileri Nelerdir ?

Glifosat ve GDO’lu ürünler dünyanın önde gelen araştırma ve yönetmelikleri tarafından onaylanmış olmasına rağmen hali hazırda insanlar tarafından güvenilmemektedir. Küresel çaplı bir kullanımı da olsa insanlar bu durumda endişeleri devam etmektedir.

Kanser Korkusu

Uluslararası pestisit düzenleyici kurumları arasındaki bilimsel fikir birliği glifosat’ın söylenenler içerisinde kullanıldığında kansere yönelik hiçbir etkisinin bulunmadığına karar vermişlerdir. Avrupa Gıda Komitesi, maddenin DNA’ sına zarar vermeyeceği ve insanlarda kanserojen herhangi bir yanı olmadığını savunmaktadır. Kısacası insanları kanser edip etmediği konusunda net bir cevap yok, kimisi kanserojen madde içermez-i savunurken kimisi de söylendiği gibi yapılırsa kanserojen herhangi bir etkisi yok demektedir. Bir başka bilimsel araştırma yapan, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, glifosatı muhtemel kanserojen madde kategorisinde bulunmaktadır. Hatta bu yüzden ona karşı çıkanlar da oldu.