Gübre Takip Sistemi Nedir? GTS’nin Amacı Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:32

Gübre Takip Sistemi Nedir? GTS’nin Amacı Nedir?

Gübre Takip Sistemi Nedir? GTS’nin Amacı Nedir?
Son Güncelleme :

14 Ekim 2022 - 9:43

114 views

Günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz besinlerden, ilaçlara, hatta kıyafetlere kadar ürünlerin sahteleri yapılmaktadır. Akla gelebilecek her alanda kullanılan ve tüketilen maddelerin sahte üretimleri ile karşılaşmak mümkün. Bitkiler, ilaçlar, gıdalar gibi canlı sağlığını yakından etkileyen konularda da aynı problemin olması ciddi sorunlar açığa çıkarmaktadır. Sahte üretimin bir örneği de gübrelerde karşımıza çıkar. Çiftçilerin de büyük sorunlarından birisi olan sahte gübrelerin piyasada örneklerinin olması bu alanın denetiminin artırılmasını gerekli kılmaktadır. Tam bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Elektronik Gübre Takip Sistemi kullanıma açılmıştır. Peki, nedir bu Elektronik Gübre Sistemi, ne gibi faydaları var ve hangi amaçla açılmıştır? Bu haberimizde GTS üzerine bir yazı ele almaya çalışacağız.

Gübre Takip Sistemi Neden Kuruldu?

Gübre Takip Sistemi (GTS) elektronik ortamda kurulan bir takip sistemidir. Gübrelerin ilk paketlenmesinden nihai kullanıcıya ulaşana kadar izlenen tüm adımların takibinin yapıldığı ve raporlandığı bir sistemdir. GTS’ye ihtiyaç duyulan başlıca sebepler, taklit gübrelerden sakınmak, ürünün içeriğinin değiştirilmesi ile satışa sunulması gibi sahteciliğin önüne geçmek, tarımda yürütülen çalışmaların kalitesini artırmak amaçlamaktadır.

GTS’nin temel çalışma düzeninde dikkat çeken ayrıntı DNABarkod kullanılmasıdır. DNABarkod; gübre paketleme adımında ürünün içerisinde biyoteknolojik olarak eklenir. Böylece eklenen bu barkoda ile karekod ve barkod etiketlerin birbiri ile eşleşmesi sağlanır ve her ürünün bu şekilde elektronik bir kimliği olur. Ürünlerin takip edilmesi de bu sayede kolaylaşır. GTS’de kayıt altına alınan gübrelerin elektronik ortamda tutulması üretilen gübrelerin kullanılan tüm bölgelerde kontrollü takip edilmesini de kolaylaştırır. GTS’nin önceliği sahte gübrelerden meydana gelebilecek problemlerin önlenmesi ve tarımda üretim kalitesini artırmaktır.

DNABarkod Nasıl Uygulanır? DNABarkod Zararlı Mı?

DNABarkod direkt ürüne eklenen bir etikettir. Ve doğal olarak akıllarda ürüne eklenen bu etiketlerin herhangi bir zararı var mı sorusu gelmektedir. Bu etiket ürüne el değmeden biyoteknolojik olarak eklenir ve ürünün daha kolay takip edilmesi amaçlanır. DNABarkod, katı formdaki ürünlerde paketlenmeden önce ürünlere direkt püskürtme yöntemi ile uygulanır. Sıvı, toz ve akışkan forma sahip ürünlerde ise ürüne üretildiği tank içerisinde iken uygulanır. Asıl sorumuza gelecek olursak, zararlı mıdır? DNABarkod kokusuz, tatsız ve görüntüsü olmayan bir etikettir. Uluslararası kontrollerden de geçen bu etiketleme yönteminin canlı sağlığı üzerinden olumsuz etkilerinin görülmediği bildirilmektedir.

GTS’nin Başlıca Önemli Özellikleri Nelerdir?

  • Elektronik ortamda verilerin kayıt altına alınması ürün takibinin kolaylaşmasında etkili olur.
  • DNABarkod GTS dışında ürünlere bireysel olarak eklendiğinde geçerliliği olmadığı belirtilmektedir. Bu da güvenilir olduğu iddia edilse de sistem kayıtlı olmayan ürünlerin güvenilirliğinin sorgulanması gerektiğinin altını çizmektedir. GTS bu konuda en güvenilir ürünleri tek adresten ulaşım sağlamak konusunda başarılıdır.
  • GTS sayesinde ürün hangi üretici tarafından üretildiği, hangi bölgede kullanılması için alındığı, ne kadarının kullanıldığına kadar pek çok detay sistemde kayıt altına alınır.
  • DNA barkodlu gübreler toprakta iken dahi uzun süre takip edilebilir. 
  • GTS’ye kayıtlı ürünler yerli üretim olmakla birlikte ihraç edilen ürünler bu sistemde kayıt altına alınmamaktadır. Bu da yerli üretimin desteklenmesine katkı sağlar.

GTS Mobil Uygulaması ve Destek Hattı ile İletişim Kurmak

GTS’ye kayıt olan ya da olacak olan çiftçiler için konu ile ilgili destek alabilecekleri iletişim kanalları da vardır. destek@gts.tarim.gov.tr üzerinde mail olarak iletişim kurabilir, soru ve sorunlara karşı cevaplara bu adresten ulaşım sağlayabilir. Ayrıca 0 850 310 8008 hatlı numaradan da destek almak mümkün olur.

GTS’nin internet sitesi olduğu gibi mobil uygulaması da mevcuttur. Sisteme kayıtlı olan çiftçilerin kullanımına da açık olan mobil uygulama ile üretici, dağıtıcıların yapabileceği başlıca işlemler;

  • Üreticiler mobil uygulamadan, dolum işlemi başlatabilir, ürün okutma işlemi yapabilir, sevk işlemleri ile fire girme adımlarını kolaylıkla gerçekleştirebilir.
  • Dağıtıcılar için mobil uygulama üzerinden; üreticiden gelen ürün stoklarını almak ve satış işlemlerini başlatma adımlarını gerçekleştirebilecek.

Elektronik Gübre Takip Sistemi’ne https://gts.tarimorman.gov.tr adresinden ulaşabilir ve kayıt işlemlerinin ardından sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz.