Gül Bakımı Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:25

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

14 Temmuz 2021 - 10:51

28 views

Saksı için yetiştirilen güller dışında bahçe içerisinde yetiştirilen gül türlerinin bakımından bahsedecek olursak:


Tarla içerisinde gül yetiştirimi için bulunmuş olduğunuz bölge içerisindeki don olaylarını göz önüne almanız önerilebilir. Gül dikimi için uygun görülen zaman ise ortalama olarak don olayları başlamadan bir buçuk ay kadar öncesi olarak belirlenmesi uygun zaman aralığı olarak görülebilir. Özellikle çıplak köklü gül türleri için yani tarla veya bahçenize kendiniz dikimini saklayacağınız saksı içerisinde olmayacak gül çeşitleriniz için satıcıdan satın alınıldığı zaman anında toprağa dikilmesi uygun olarak görülebilir demek mümkün. Çıplak köklü bitkilerin dikimi için gerekli lan malzemeleri kök satın almadan önce temin etmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede köklerinizi bekletmeden dikim işlemini kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz söylenebilir.

Gül Nasıl bir Alanda Yetiştirilmeli?

Güller için dikim alanları oldukça önemli olan bölgelerdir bitkilerinizin güneş ışı alması oldukça önemlidir diyebiliriz. Özellikle sabah saatlerinde ortalama olarak 5 saat kadar güneş ışığı alması gülleriniz için oldukça önemli olan durumlar arasında bulunuyor diyebiliriz. Rüzgâr alan bölgelerde yetiştirim için ise gülleriniz etrafını onları rüzgârdan korumak adına bir çit yardımı ile sarabilmeniz mümkün olabilir.


Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri ise sabah saatleri dışında güllerinizin gölgede kalacak olmasına dikkat etmeniz gerektiğidir gülleriniz güneşi sevdiği kadar gölgeye de ihtiyaç duyacaklardır bu neden ile gün boyu değil sadece güneş ışığını sabah saatlerinde alması uygun olabilir. Gül dikimi için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise toprağın drenajıdır iyi hazırlanmış vitaminli bir toprak kullanılması mümkün olabilir. Gül dikimi için yükseltilmiş yataklı gül toprak yapısı hazırlanabilir. Diplerinde fazla nem bulunan topraklar gülünüzün çürümesine sebebiyet verebileceğinden yükseltilmiş yataklar gül dikimi için daha iyi bir verim sağlayabilir.


Gül dikimi için kumlu olmayan topraklar tercih ederek kök sağlamlığını ve tutunma kolaylığını arttırabilmeniz mümkün olabilir. Toprak içerisinde doğal gübre türlerinden veya rendelenmiş ağaç kabuğu gibi organik toprak ürünlerinden ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu tür topraklarda gül gelişiminin daha verimli olabileceği ve daha iyi bitki verebileceği de söylenilebilen özellikler arasında bulur.