Gül Budaması Neden Yapılmalı?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

12 Ekim 2024 - 09:19

Gül Budaması Neden Yapılmalı?

Gül Budaması Neden Yapılmalı?
Son Güncelleme :

04 Ağustos 2021 - 9:00

78 views

Gül budaması sayesinde gülün kalitesini arttırabilir daha iyi b ir çiçek elde edilmesine ve çiçeğinizin daha uzun yıllar yaşamasını sağlayabilirsiniz.


Gül budaması sayesinde bitkinin içerisine daha fazla hava almasını sağlayarak çiçeğin daha iyi yetişmesine yardımcı olabileceğinizi söyleyebilmek mümkün olabilir.
Gül Budaması bitkinin gençliğini sağlamak adına yapılabilir, gül budaması sayesinde çiçeğiniz daha verimli bir hale gelebilir. Gül budaması sayesinde çiçeğiniz daha kaliteli olabilir. Üretim amacına uygun olarak daha fazla yağ elde edilmesi uygun budama taktikleri ile gerçekleştirilebilir. Budama işleminin bir diğer yapılma sebebi ise çiçeğinize hoş bir şekil verme olabilir.


Budama işlemi yaparken uygun bir mevsimde budama işlemini gerçekleştirmeye dikkat etmeniz önerilebilir. Budama için en uygun mevsimler son bahar sonu ve kış bitimi arasında kalan aylar olarak görülebilir.


Budamanın farklı türleri vardır. Gül budama türleri nelerdir?
Sert budama, orta budama ve hafif budama olarak bu budama çeşitleri görülebilir.
Sert Budama: zayıf bitkileri hızlı ve kuvvetli bir biçimde geliştirmek işçin uygulanan budama çeşidine verilen isimdir. Bu budama sonucunda çiçek sayısı az olur fakat yetişen çiçekler kuvvetli bir biçimde yetişir demek mümkün olabilir.


Orta budama: Genellikle bahçe gülleri için gerçekleştirilen budama türleri olduğu söylenilebilir. Bitkinin yerden yüksekliği en fazla 60 cm olacak şekilde ayarlanarak gerçekleştirilen budama biçimidir. Sert budama ile orta budama türü kıyaslandığında orta budama gerçekleştirilen gül çeşitleri için daha fazla gül meydana geldiğini rahatlıkla görebilirsiniz fakat bu budama türünde yetişen gül çeşitleri sert budama türünde yetişen gül çeşitlerine göre oldukça küçüktür demek mümkün olabilir.


Hafif budama: Güllerde hafif budama türü gül dikimi sonrasındaki ilk yıl içerisinde uygulanılmaya uygun olan bir budama türüdür diyebilmek mümkün olabilir. Bu budama türünde bitkinin uzunluğu bitkinin 3’te 1’i olarak kısaltılarak gerçekleştirilebilir.
Gül Hasadı Yapılırken Neye Dikkat edilmeli?


Ölü hastalıklı veya hasar gören dal kısımları budama sırasına bitki üzerinde bırakılmamalıdır diyebiliriz. Şekil budaması yapılırken gül bitkisinin vazo şeklinde budanması önerilebilir bu sayede bitkinizin dalları rahatlık ile güneş ışığından yararlanabilir demek mümkün.