Gül Nasıl üretilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:03

Gül Nasıl üretilir?

Gül Nasıl üretilir?
Son Güncelleme :

04 Ağustos 2021 - 8:56

75 views

Gül bitkisi nasıl çoğaltılır sorusu gül yetiştirmek isteyen pek çok kişi tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor diyebiliriz. Gülü çoğaltmak için 3 farklı yöntem kullanılabiliyor. Gül çoğaltması ise farklı yöntemler kullanılarak mümkün olduğundan kişi kendine uygun olan çoğaltma yöntemini tercih edebiliyor.

Gül Çoğaltma Yöntemleri Nelerdir?

3 farklı gül çoğaltma şeklinden bahsedebilmek mümkün olabilir. Tohum ile gül çoğaltma, çelik ile gül çoğaltma, aşılama ile gül çoğalma işlemlerinden çiçeğin yapısına uygun olanını tercih edebilirsiniz gül için özellikle evde yetiştirilecek gül çeşitleri içinden çok kullanılan çoğaltma yönteminin ile çelik ile gül çoğaltma yöntemi olabildiğini söylemek mümkün olabilir.

Peki gül çoğalma Nasıl yapılır?

Bu 3 farklı çoğaltma yönteminin nasıl yapılacağından bahsetmek gerekirse:

Tohum ile gül çoğaltma: Tohum dikimi filizlendirildikten sonra fidelerin toprağa dikimi ile gerçekleştirilen gül çoğaltma çeşidi olduğu söylenilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise gül tohumlarının taze olarak satın alınılması gerektiği olabilir uygun gül tohumumun o yıl içerisinde ekilip yetiştirilmesi önerilebilen bir durumdur Güllerinizi yetiştirmek için tercih edeceğiniz tohumları güvenilir bir yerden almaya özen göstermenizi önerebiliriz bu sayede gül tohumlarınız sağlıklı bir biçimde büyüme gösterebilir demek mümkün olabilir.


Çelik ile gül çoğaltma: En çok kullanılan gül çoğalma yöntemi olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Çelik ile çoğaltma yöntemi için kasım ayı içerisinden mart ayına kadar olan dönem içerisinde gerçekleştirilebilir demek mümkün. Gülden çelik alınır ve uç kısmını hormona bulanır. Daha sonrasında uygun bir odda sıcaklığında özel olarak hazırlanmış ve gül yetiştirmek için uygun olan kum veya perlit içeren toprağa dikim saklanılır. Bitkilerin köklenmesi yaklaşık olarak iki ay gibi bir süreyi bulabilir. Bitkiler kök verdikten sonra toprak değişimi yaparak gülünüzü uygun bir toprağa alabilirsiniz. Köklenme süreci yaklaşık olarak 2 ay sürebilir.


Aşı ile gül çoğaltma: Gül b bitkisinden bir parça alınır ve başka ir gül bitkisine bu parça aşılanır ve çoğaltma işlemi gerçekleştirilir. Kokulu gül veya farklı renklerde gül üretimleri için daha çok aşılama yöntemi ile çoğalma tercih edilebilir.