Gül Yağı Evde Yapılır mı?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:41

Gül Yağı Evde Yapılır mı?

Gül Yağı Evde Yapılır mı?
Son Güncelleme :

13 Temmuz 2021 - 16:55

126 views

İhracat için çok önemli bir yere sahip olan ve özellikle Isparta güllerinden üretilen bir yağ olarak bilinen gül yağı ihracatta ve tarım pazarlarında önemli bir yere sahiptir dersek pek de yanılmayız.


Özel olarak hazırlanan ve üretilen gül yağı oldukça önemli aynı zamanda insan için gerek sağlığa gerek ise cilt üzerinde pek çok faydası bulunan bir yağ türü hal böyle olunca insanlar gül yağının evde yapılıp yapılamayacağını araştırıyorlar diyebiliriz.

Peki, Gül Yağı Evde Yapılır mı?

Bu soruya cevap olarak evet diyebiliriz zahmetli olan bir iş olarak görebilirsiniz fakat gerekli adımları uyguladığınız zaman gül yağı yapımının o kadar da zor olmadığını ve evde de yapılabileceğin kolaylıkla anlayabilirsiniz. Gül yağı oluşturmak için aslında çiçeklerden buharda bekletme yöntemi ile yağı ayrılır bu zahmetli bir süreçtir. Gül yağı kıvamı oldukça yoğun bir üründür ve gül yağı yapmak için oldukça fazla gül yaprağı gerekir fakat evde farklı şekillerde farklı yağlarda ekleyerek yapabileceğiniz ve özellikle cildiniz üzerinde kullandığınız zaman kolaylıkla faydasını görebileceğiniz pratik gül yağı tarifleri de mevcut demek mümkün. Evde gül yağı yapımı sabır gerektiren bir işlemdir de denilebilir.

Evde Gül Yağı Nasıl Yapılır?

Evde gül yağı yapmak için zeytinyağı kullanabilirsiniz. İki yağ türü de hem bitkisel hem de sağlıklı yağlar oldukları için birbirlerine kolaylıkla uyum sağlayabilirler. Zeytinyağı kullanarak gül yağı ele etmek evde en pratik biçimde oluşturabileceğiniz ve faydasını görebileceğiniz olan sistemdir denilebilir.

Pratik gül yağı tarifi: Pembe gülleri yani Isparta güllerinizin yapraklarını bir kavanozun içerisine yerleştirin tercihen cam kavanoz olması hem daha kaliteli bir yağ elde etmenize hem de daha sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Gül yaprakları ile doldurduğunuz cam kavanozun üzerine zeytinyağı ekleyip özellikle güneş gören bir alanda kavanozunu bekletebilirsiniz. Ara ara kavanozu çalkalamanız daha iyi bir yağ elde etmenize yarımcı olabilecek etkenlerden biri olabilir. Bekleme süresi ise yaklaşık olarak bir ila bir buçuk ay arasında değişiklik gösterebilir. Yaklaşık 40 45 gün sonra cam kavuzunuzu fırın içerisinde veya su dolu bir tencere içerisinde kaynatabilirsiniz oda sıcaklığına geldikten sonra gül yağınız kullanılmaya hazır olabilir.