Hünnap Meyvesi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:30

Hünnap Meyvesi Nedir?

Hünnap Meyvesi Nedir?
Son Güncelleme :

28 Eylül 2022 - 9:36

141 views

Doğada tüketilen gıdalar kadar daha içerikleri ve faydaları hakkında bilgi sahibi olamadığımız onlarca bitki bulunmaktadır. Bazı bitkiler dünyanın farklı köşelerinde tüketilirken geri kalan kesim bu bitkilerden habersiz olabiliyor. Yeni yeni adını duyuranlardan biri de hünnap meyvesidir. Çin hurması olarak bilinen ve Asya kültüründe önemli bir yer edinmiş olan hünnap meyvesi ülkemizde de tanınmaya başlanmıştır. Hünnap meyvesinin yararları bilinmesi durumunda daha fazla hasatının yapılması ve daha fazla tüketilmesinin gerekliliğini fark etmek mümkün. Hünnap meyvesi küçük meyve gruplarına dahil olan bir türdür. Çin hurması olarak da bilinen hünnap kırmızı ile sarı arasında renk tonuna sahip olması ve iki çekirdekli yapısı sayesinde iğde meyvesine benzerliğe sahiptir. İğde meyvesi faydaları ve değeri bilinen meyve gruplarında yer alırken hünnap gibi yüksek besin değerine sahip olan meyvenin daha iyi tanınmaması kayıp olarak görülebilir. İlkbaharla birlikte çiçek açan hünnap A ve C vitamini bakımından fazlasıyla zengin bir içeriğe sahiptir.  

Hünnap Meyvesinin Faydaları

Hünnap vitamin olarak zengin içeriklere sahiptir. Özellikle C vitamini anlamında zengin olması hünnap meyvesinin hastalıklara karşı sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak isteyenler için ideal besinlerdir. Bunun dışında;

  • Kalori olarak düşük değerler olması kilo kaybında yardımcı olması
  • Cilt sağlığına A vitamini içeriği ile faydalı olması
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücut direncini artırır.
  • Beden yorgunluğuna karşı zindeliği artırmakta
  • Antidepresanların en doğal hallerinden biri olması
  • Soğuk algınlığa karşı koruyucu etkili olması
  • Kas ve kemiklerin gelişim sürecine olumlu etkileri gibi daha pek çok faydası vardır.

Hünnap Meyvesinin Zararları

Gıda türlerinin her biri günlük tüketim sınırının üstüne çıkıldığında beklenenin tersi etkiler ortaya çıkarabilir. Hünnap meyvesi de aynı durum söz konusudur. Günlük olarak hünnap meyvesi tüketecek kişilerin öncelikle kontrollü tüketmesinde fayda vardır. Bilhassa antideprasan ilaçları kullanan kişilerin hünnap tüketiminde dikkat etmesi gereklidir. İçeriğinde antidepresan etkileri görülen hünnap meyvesini ilaçlarla aynı dönemde tüketmek için bir hekim onayı gerekmektedir. Buna ek olarak hamile ve emziren kadınların tüketmeden önce uzman onayını alması gerekebilir. Tüm gıda ürünlerinde olabildiği gibi hünnap içeriğinde bulunan maddelerden birinin alerjik reaksiyona sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.  

Hünnap Meyvesinin Modern Tarımdaki Yeri Nedir?

Hünnap meyvesi kendi kendine çoğalabilme özelliğine sahiptir. Bu da ek bir kültürlenme çalışmasına gereksinimi ortadan kaldırmaktadır. Farklı bir kültüre ait bitkiler ülkemiz topraklarında uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar gerektirebilir. Bu gibi ek bir çalışma gerektirmemesi hünnapın tarımda yer verilmesindeki önemini vurgular. Ayrıca sağlık açısından da yararlarının bulunması da günümüz tarım faaliyetlerinde yer verilmesi gerektiğine işarettir. Sağlık sorunlarına karşı bitkisel çözümler daha fazla ön planda tutulmaktadır. Kanserle mücadelenin devam ettiği çağımızda sağlıklı besinlerin önemi daha fazla olmaktadır. Hünnap meyvesi de tam olarak buna yardımcı olabilecek besin değerlerine sahip olmasından dolayı tercih edilebilmektedir.

Hünnap Meyvesi Hangi Bölgede Yetişir?

Hünnap meyvesi daha çok ege ve akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. İlkbaharın gelişinin habercisi olarak çiçek açan hünnap ağaçları ilk aşamada yeşil bir renge sahipken zamanla rengi kırmızıya dönmeye başlar. Toplandıktan sonra kuruması ve olgunlaşması ile birlikte ise tüketime hazır hale gelir. Çaylarla da tüketime de uygun olan hünnap meyvesi gün içerisinde yeterli miktarda tüketildiğinde yararları daha iyi görülmektedir.