Ihlamur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Ihlamur Hangi Şartlarda Yetişir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:46

Ihlamur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Ihlamur Hangi Şartlarda Yetişir?

Ihlamur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Ihlamur Hangi Şartlarda Yetişir?
Son Güncelleme :

08 Ekim 2022 - 9:35

402 views

Kış aylarının sevilen bitkisi ıhlamur vücut direnci üzerindeki faydaları saymakla bitmiyor. Soğuk algınlığına etkileri ıhlamurun en bilindik özelliği olmakla birlikte daha pek çok faydası bulunmaktadır. Bunun haricinde ıhlamur bitkisinin yararları daha fazladır. Ihlamur ağacından toplanan yapraklardan çay olarak tüketilen ve vücut kırıklığına iyi geldiğine inanılır.

Ihlamur ağacı küçük yapraklı ve büyük yapraklı olarak iki tür olarak yetişir. Bunlar faydalı olduğuna inanılan iki türdür, bu ikisinin haricinde farklı ıhlamur türleri de vardır ancak bilinenler kadar faydalı değillerdir. Ihlamur ağacının bitkisi faydalarının yanı sıra günlük birden fazla kez tüketimi mümkün olur.

Ihlamur yetiştiriciliğinde Marmara ve Karadeniz bölgesi öne çıkmaktadır. Farklı bölgelerde yetiştirilen ıhlamur ağacı başta düzce olmaklar birlikte Bursa’da da geniş ormanlık alana yayılmış durumdadır. İlkbaharda çiçek vermeye başlayan ıhlamur yaz aylarında toplanır. Özellikle çiçekleri varken toplanır ve kurutulmaya bırakılır. Taze çiçekleri ile de çayı yapılabilirken uzun süre muhafaza edilmesi için kurutulması daha doğru olacaktır. Kurutulan ıhlamur kış aylarında da tüketilecek şekilde dayanıklılık gösterecektir.

Humuslu toprak yapısını seven ıhlamur güzel kokulu bitkiler arasında anılır. Ülkemizde ılıman bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebiliyor olması ıhlamur yetiştiriciliğinin geniş alanlara yayılmasında etkilidir. Elbette her canlının gibi ıhlamur bitkisinin de su ve bakıma ihtiyacı vardır. Yeterli düzeyde sulama yapılmadığında ya da belirli aralıklarla ek bakımları yapılmazsa, en önemlisi de toprağını sevmezse yapraklarında sararmalar görülmeye başlayabilir.

Ihlamur Fidanı Nasıl ve Hangi Aylarda Dikilir?

Ihlamur yetiştirmeye karar verenler için ıhlamur ağacı ilkbahar ve sonbahar aylarında dikime uygun bitkilerdir. Bu süreçte ıhlamur fidanı dikmek için öncelikle toprağın havalandırılması ve işlemden geçerek hazır hale getirilmesi gerekir. Kış aylarında yapraklarını döken ıhlamur ağacının tuz oranı fazla olmadığı takdirde asidik toprak üzerinden de yetişebilmesi mümkündür. Fidan yerine tohumdan yetiştirme işlemi yapmak isteyenlerin bilmesi gereken durum, ıhlamur tohumlarının sert bir yapıya sahip olmalarıdır. Dış yüzeylerinin sert olması su geçirgenliğini en aza indirgeyeceği için gerekli gelişimi gösteremeyecektir. Buna istinaden tohumun dış yüzeyine ufak çizikler atma yöntemi ile suyum işlemesini sağlayabilmek mümkündür.

Ihlamur fidanı bakımı, güneş alan arazilerinde daha hızlı ve canlı bir gelişim süreci geçiren ıhlamur humuslu topraklar en sevdiği toprak türüdür. Doğru iklim ve toprak yapısına sahip olduğu sürece ıhlamur yetiştirilmesi rahatlıkla yapılan bitkilerden biridir. Gübreleme işlemi için toprağın yanmış gübre ile gübrelenmesi etkiyi daha da artıracaktır. Fidan ya da tohum ekileceği toprakta solucanların izine rastlanması bulunulan bölgenin ıhlamur yetiştirmek için uygun olduğunu kanıtlar niteliktedir. Sulanması ve belirli aralıklarla bakımı yapıldığında sağlıklı bir ıhlamur ağacının yetişmesi ve çiçek vermesi 5 ila 10 yıl aralığında gerçekleşir.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

  • Ihlamurun yatıştırıcı özelliği bulunur. Bu da strese ve anksiyeteye büyük fayda sağlar.
  • Soğuk algınlığına, boğaz şişmesi, grip ve nezle gibi hastalıklarda ateş düşürücü etkisine sahiptir. Hastalıklar süresince oluşabilecek iltihaplara karşı doğal önlem olan ve terletme etkisi ile hastalık sürecini daha kısa atlatmada etkilidir.
  • Sindirim sistemi sorunlarına, mide yanmasına, karın bölgesinde oluşan kramplara karşı iyi gelmektedir.
  • Güçlü bir antioksidan olması vücut hücrelerini yenilenmesine yardımcı olur ve bu sayede de cilt sağlına iyi gelmektedir.
  • Terletme özelliğinin bir diğer faydası ise vücutta depolanan fazla tuzun vücuttan atılmasına yardımcı olur bu da doğal yollardan vücut detoksu yapmak anlamına gelir.
  • Ihlamur tüketilmesinin dışında kaynatılan suyunun saç sağlığında da ciddi faydaları vardır. Kaynatılmış ıhlamur otu suyu ile yıkanan saçlarda daha canlı ve parlak görülür.
  • Antioksidan deposu olarak geçen ıhlamur kanser tedavilerinde de tüketilir. Oluşan kötü hücrelere karşı vücut direncine yardımcı olur.