İncir Ağacı Nedir? İncir Fidanı Nasıl Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:39

İncir Ağacı Nedir? İncir Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

İncir Ağacı Nedir? İncir Fidanı Nasıl Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:25

282 views

İncir fidanını doğu bir şekilde dikmek ve yetiştirmek incir yetiştiriciliği için büyük bir önem arz ediyor. Doğru bir şekilde dikimi ve yetiştiriciliği yapılmayan fidanlar az meyve verebiliyor veya fidan yetiştiriciliği için verilen emekler ziyan olabiliyor. Bu sebep ile dikkatli bir biçimde fidan yetiştirmek oldukça önemli diyebiliriz.
İncir ağaçlarının kökleri çok uzun köklerdir bunun sebebi inci ağacının bol miktarlarda suya ihtiyaç duymasıdır. İncir yetiştiriciliğinde en dikkat edilmesi gereken hususlar arasında y6er alan ağaçlar arası mesafe bir dönüm içerisinde 16 ağaç olacak şekilde düşünülmelidir.
İncir Fidanının özelliklerinden bahsedecek olursak ise toprak konusunda çok seçici olmayan ağaç türleri olduğu söylenilebilir. İncir meyvesi drenaj sahibi olamayan alanlarda dahi kolayca yetiştirilebilir bir özellik gösterir. İncir meyvesini yetiştirirken en önemli olaylardan biri sulanması yeterli güneş almasıdır. Suyu çok seven bir meyve olan incir meyvesi ilkbahar aylarında dikim gerçekleştirilmeye uygun bir özellik gösterir, Ağustos ayına kadar incir ağaçlarının sulanması yapılır.
İncir fidanı yetiştiriciliğinde incirin fide olarak ekilmesi gerekir. Tohum yönetimi ile incir ağacı çoğaltmanın ise oldukça zahmetli bir iş olması nedeni ile fazla tercih edilen yöntemler arasında yer almaz incir fidanı çoğaltırken bir başka tercih edilen çoğaltma yönteminin ise bir fidenin su içine bırakılarak filizlenmesinin beklendiği yöntem olduğu söylenilebilir.

İncir fidanı Dikiminin Püf noktaları nelerdir?

Toprak derinliğinin 50 cm olması uygun görülür Fidan çukura dik olacak biçimde yerleştirilmelidir. Fidanların rüzgâr almamasına dikkat edilerek fidan dikimi alanı tercih edilebilir. Fidan dikimi için en uygun zamanın ise nisan ayı olduğunu söylemek mümkündür.
Doğru bir biçimde yetiştirilmesi sağlandığında incir ağaçlarının mahsul vermesi 2 3 yıl içerisinde gerçekleşir 5 yıl içerisinde de incir ağaçları düzenle bir biçimde meyve vermeye baslar.
İncir Ağacı kaç yıl yaşar? Bir incir ağacı ortalama olarak 40 ile 50 yıl arasında yaşar bu süre içerisinde belirli zamanlarda incir meyvesini toplayabilirsiniz.
İncir yetiştirilmesinde en önemli diğer hususlar ise incir ağacını doğru bir biçimde budama ilikleme diyebiliriz.