İncir YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:10

İncir Yetiştiriciliği

İncir Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:36

1.687 views

İncir oldukça lezzetli ve tadına doyulamayan sağlıklı bir meyvedir incir yetiştiriciliği özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde oldukça fazla yetiştirilir.

Genel Olarak İncir Tarımı

İncir tarımı yapmak isteyen kişilerin kafasında pek çok soru birikiyor. İncir ağacı nasıl dikilir? Yaş incir neden kurtlanır? İncir en çok hangi ilde yetişir? İncir sineği nas yok edilir? İncir ağacı hangi mevsimde budanır? Gibi sorular incir yetiştirmek isteyen kişilerin sıkça sorduğu sorular arasında yer alıyor.
Öncelikle incir üretiminin dünyada en çok üretiminin yapıldığı ülkelerin Türkiye, İran, Mısır, Cezayir ve Fas böldüğünü söyleyebiliriz. Türkiye yurtdışı ile bağlantılı yaptığı kuru incir ticaretinde Dünyada ilk sırada yer alıyor. Bu bölgede yetiştirilen incirler ‘’Sarılop’’ adı ile anılıyor. Kuru incir kalitesi bu incirler için çok yüksektir demek mümkün. İncir yetiştiriciliğinde de Türkiye’nin payı oldukça fazla ege bölgesinde yetiştirilen incirler kuru incir ihracatında kullanılırken, Sofralık incir olarak adlandırılan incirlerde ise çeşitlilik fazladır denilebilir. Bu incirler güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğunluklu olarak yetiştirilir denilebilir.
İnciri doğru döllemek ise tarım için oldukça önemli bir durumdur diyebiliriz. İncir türlerine bakıldığında Döllenmeye gereksinim duymayan sofralık incirler, döllenmeye ihtiyaç duyan kurutmalık incirler ilk bahar aylarında döllenmeye ihtiyacı olmayan fakat olgunlaşma sırasında döllenmeye ihtiyaç duyan ‘’San Pedro’’ tipi incirler ve İlk baharda döllenmeye ihtiyaç duyan fakat yaz aylarında döllenmeye ihtiyaç duymadan kendi kendine olgunlaşabilen incir türleri olarak döllene anlamında 4 farklı biçimde incire döllenmesi görülebilir.

İncir En Çok Hangi ilde Yetişir?

İncir tarımında Aydın önemli bir yer tutuyor aydın ilinde yıllık olarak ortalama 3000 ton incir üretimi söz konusudur demek mümkün.

Yaş incir Neden Kurtlanır?

Yaş incirin kurtlanmasının en büyük sebepleri havada bulunan nem oranı ve havaların incir meyvesi yetiştiriciliğine uygun olan soğukluktan fazla olması denilebilir.

İncir Fidanı Ne Zaman Dikilmeli Yetiştirilmesinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Fidanlara kök tuvalti yspıldıktan sonra incir fidanları dikilir ve dibine sulama yapılır İnvir fidanı dikmek için en uygun aralık ilkbahar aylarıdırdenilebilir.
Eğer incir fidanı yetiştiriciliği işine başlamayı düşünüyorsanız sertifikalı olan incir fidanlarından tercih yapmanız ağacın meyve verecğinden emin olabilmeni yardımcı olabilir.

İncir Fidan Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalı?

İncir fidan dikim aralığı için uygun görülen mesafe Aralığı 8×8-8×6 ve 8×4 metre olarak uygun görülür denilebilir. İncir ağaçları arasında boşluk olması oldukça önemlidir.
İncir Ağacı nasıl yetiştirilir? İncir ağacı için uygun yetiştirme türleri aşılama yöntemi veya fidan yöntemidir denilebilir.
Fidan yöntemi sık kullanılan yöntemler arasında yer alır gübre ile karıştırılmış topraklara fidan dikimi gerçekleştirilir. Çelik aşı yönteminde ise kesilen dal su içerisinde beklettirilerek filizlenmesi sağlanır daha sonra filizlenen dal toprağa ekilir.

İncir ağacı Sulaması Nasıl Yapılır?

İncir ağacı sulanmayı oldukça fazla seven bir ağaç türüdür. Yıllık yağış miktarı beklenen bir oranda olmazsa incir ağacının özellikle mart nisan ay6ı olan olgunlaşma dönemlerinde mutlaka sulanması gerektiği söylenilebilir. Yaz aylarında ise yoğun sıcaklık sebebi ile Haziran ayı ve4 Temmuz başlarında incir ağacı sulanması yapılır.
İncir yetiştiriciliği yapmak isteyenler tarafından en çok önemsenen sorulardan biri arasında yer alan ‘’İncir ağacı kaç yılda meyve verir?’’ Sorusu için ise dikiminden itibaren incir ağacının meyve verebilecek boya ulaşması fidan bakımına göre 2-3 yıl arasında sürebilir.

İncir Bahçesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yabani otlar düzenli olarak temizlenmelidir yabani otlar yüzünden incir ağacının büyümesi etkilenebilir. Düzenli olarak budama, sulama ve gübreleme yapılması gerekir diyebiliriz. Çeşitli minerallerin vitaminlerin düzenli olarak incir ağacına sağlanması ağacın daha sağlıklı biçimlerde büyümesine yardımcı olacaktır.
İncir yetiştirildiğinde diğer bir önemli başlık ise ‘’İlekleme Nedir?’’
Kısaca ileklemeden bahsedecek olursak ilek bir çeşit sinek türdür ilek sayesinde meyvelerdeki çiçek tozları bir incir ağacından başka bir incir ağacına taşınır. İlek sineği erkek incirlerdeki polenleri dişi incirlere taşıyarak incirin döllenmesine yardımcı olur. İlek sineği erkek incir ağaçları üzerinde olur erkek incir ağaçlarına verilen isim ise ilektir.

İlekleme işlemi Ne Zaman Yapılır?

İncir meyveleri Fındık büyüklüğüne ulaştığında ilekleme için uygun zaman olarak görülebilir. İlekleme zamanının geldiğini anlayabilmek için incir meyvelerinin ağız bölümünü sıktığınız zaman ilekleme zamanının geldiğini gösteren çiçek zorlarını çıplak göz ile fark edebilirisiniz.
Bir dönüme Kaç incir dikilir? Klasik sistemler için bir dönüm araziye yaklaşık 16 fidan dikilirken destekli sistemlerde 83 fidana kadar dikilebilir. İncir ağaçlarının kalın ve uzun köklere sahip olması nedeni ile incir ağaçları arasında bulunan mesafe ve bir dönüm arazi içerisindeki incir miktarı incir ağaçların yeterli miktarda büyüyebilmesi ve verimli olabilmesi için oldukça önemlidir.
Bir incir ağacının ne kadar meyve verir? Ağacın yetiştirilme türüne ve ağacın verimliliğine bağlı olarak ortalama bir incir ağacı 40-60 kilo arasında meyve verir diyebiliriz.

İncir Para Kazandırır Mi?

İncir üretimi yapan insanların ortalama olarak yıllık gelir düzeyinin 40 bin TL üzerinde olduğu söyleniyor. İncir yetiştiricileri için bu miktar o yılki hava şartlarına ağaçların verimine ve hangi bölgede incir yetiştirildiği yapıldığına, ne tür incir yetiştiricilik yapıldığına göre değişiyor denilebilir.

İncir Hasadı Nasıl Yapılır?

İncir hasadı kuru incir hasadı ve taze incir hasadı olarak farklı şekillerde yapılır.
Taze incir hasadında tüketimin nasıl incir sevdiği önemli bir noktadır diyebiliriz. Meyve olgunlaştıkça şeker içeriği artacak ve daha tatlı olacaktır. Tüketiciye uygun olarak taze incir hasadı yapılabilir.
İncir hasadı elle yapılır bunun sebebi ise incir meyvesinin yumuşak bir yapıya sahip olması ve ezilmemesi gerektiği ile ilgilidir demek mümkün.

Kuru İncir Hasadı

Kuru incir hasadı için incirler hasat edilmeyerek ağaç üzerinde kuruması beklenilir. B una bağlı olarak su kaybederler ve meyve köklerinde mantar ürediği görülebilir bunun sonucunda incir meyveleri kendiliğinden dökülür ve yerden toplanır. Ağaçta kalan meyveler ise çengel ile düşüreler hasat edilir.
İncir nasıl kurutulur? İncir kurutması doğal koşullarda güneş altında gerçekleştirilir En kısa sürede ve temiz kurutma yöntemi olarak bilinen yöntem ise yerden 10 15 cm yükseklikte yerleştirilen kerevit bir zemin üzerinde yapılan işlemdir. Bu kurutma yönteminde küflenme görülmediği için oldukça sağlıklı bir kurutma yöntemi olduğu söylenilebilir. İncirler tahmini olarak 2-4 gün arasında kurur. Kuruyan incirlerin alınması ise sabah saatlerinde veya öğleden sonrası saatlerinde serin havada gerçekleştirilmelidir. Kuru incirler yaklaşık olarak 40-50 kg kuru meyve taşıyabilecek kapasitedeki çuvallarda toplanır. Maksimum çuval ağırlığı civarının bu olduğu söylenilebilir.
Kuru İncir Fiyatlandırılması Nasıl Yapılır? Kuru incir fiyatlandırılması Bir kilo incir içerisinde kaç adet incir bulunduğuna bağlı olarak fiyatlandırılabilir. Bunun dışında incir kalitesi de oldukça önemlidir.
İncir kaliteleri 4 grupta bulunabilir. A serisi incirler ‘’Işmalı’’ incirler olarak, B serisi incirler ‘’Kürekmalı’’ inciri olarak, C serisi incirler ise Ballıkara veya lekeli incir olarak isimlendirilir diyebiliriz. 4. Grupta yer alan incirlere ise ‘’Hurda İncir’’ olarak isim verilir.