İncir Yetiştiriciliğinde TürkiyeTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:35

İncir Yetiştiriciliğinde Türkiye

İncir Yetiştiriciliğinde Türkiye
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:37

33 views

İncir yetiştirilmesinde Türkiye incir yetiştiriciliğinde ve ihracatında 1. Sırada yer alan ülke olarak söylenebilir. Yıllık olarak ülke içerisinde yaklaşık incir üretimi miktarı 280000 ton civarıdır. İncir yetiştirilmesinin doğru şekillerde ve Akdeniz iklimi koşulları içerisinde yapılması incir verimini arttırır ve ülkemiz içerisinde incir yetiştiriciliği kuru incir yetiştiriciliğinde ege birinci sırada olmak üzere başka pek çok bölgede de yetiştirilir. Diğer bölgelerde yetiştirilen incir türleri genel itibari ile sofralık incir kategorisinde yeter alır sofralık incirlere farklı çeşitlerde bulunurken kurutmalık incirin tek bir incir çeşidi olduğunu söylemek gerekir.

İncir yetiştiriciliğinin hangi iller üzerinde ve hangi bölgelerde verimli yapıldığı ise incir yetiştirmeyi sevenler için de doğru bir incir yetiştirimi sağlayıp ağaçlardan yüksek verim elde etmek istenler için de bir soru işareti olarak kafalarda canlanıyor.

Türkiye’deki incir üretim haritasını açıklamak gerekirse: Özellikle ege bölgesinde incir yetiştiriciliği oldukça fazladır. Aydın ilinde yoğunlaşmış olan incir yetiştirimi kurutmalık Sarılop İncirinin en çok yetiştiği bölgedir demek mümkün. Ülke içerisinde en çok Akdeniz iklimi özelliği taşıyan ege ve Akdeniz çevresinde incir yetiştiriciliği yapılırken en çok incir üretiminde bulunan Ege Bölgesi içerisindeki iller ise Denizli ve afyon denilebilir.

İncir yetiştiriciliğinde ege bölgesi üretimin %80inini karşılarken incir üretiminin geri kalan %20lik kısmını ise Akdeniz Marmara ve Karadeniz bölgesinin bazı illerini kapsar.

Dünyada İncir

Türkiye’de incir ihracatı ülke için önemli bir gelir kaynağıdır. Ekonomi üzerinde incirin büyük bir etkisi olduğunu söylemek mümkün. Ülkemizde sağlanan kuru incirin en çok ihraç edildiği Ülker ise: İran İspanya ABD ve Yunanistan ülkeleri denilebilir. Dünyadaki kuru incir ihracatının %65’e yakın bir kısmının ülkemiz üzerinden gerçekleştiğini söylemek mümkün. İncir ülkeye döviz girdisi sağlanmasında da önemli bir etkiye sahip denilebilir.

İncir insan Vücuduna Faydalı Mı?

İncir İçerdiği birçok vitamin açısından insan sağlığına oldukça faydalıdır. İncirin ceviz ile tüketilmesi hem yararlı bir öğün olarak hem de daha besleyici ve lezzetli bir alternatif olarak insanların sağlığına pek çok fayda sağlanıyor. Çok lezzetli meyveler olan incirlerin uygun bir porsiyonda tüketilmesi öneriliyor.