İncir yetiştiriciliğinin Türkiye Ekonomisine EtkisiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:40

İncir yetiştiriciliğinin Türkiye Ekonomisine Etkisi

İncir yetiştiriciliğinin Türkiye Ekonomisine Etkisi
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:37

46 views

İncir ihracatında dünya genelinde ilk sırada olan ilkemiz pek çok farklı ilkeye incir sağlıyor demek doğru olur.

Peki, incir ihracatı hangi Ülkelere Yapılıyor?

Ülkemizde incir ihracatı toplam ihracatın %65’ine denk geliyor5 diyebiliriz. Diğer ihracatçı ülkeler arasında ise İran, İspanya, ABD, Yunanistan yer alıyor.
Ülkemiz üzerinden Kuru incir İthal eden ülkeler ise Fransa ve Almanya ülkelerinin ülkemizden en çok kuru incir aslımı yapan ülkeler olarak görülüyor İki ülke yaklaşık olarak inmeci ihracatımızım %30 civarında bir payını oluşturuyor denilebilir. İhracat oranımızın yüksek olduğu diğer ülkelere ise ABD İngiltere ve İtayadır denilebilir.
Son dönemlerde kuru meyveye olan talep arttıkça ihracat oranımızda da bir artma görülmüştür. Özellikle ülkelerin Noel paskalya gibi dönemlerinde ve geleneksel bayramlarında incir ihracatını arttığını söyleyebiliriz.

Yıllık Kaç Ton İhracat Gerçekleştiriliyor?

Ege ihracatçı birliklerinden alınan verilere göz atıldığında 2019-2020 sezonunda 37 bin 548 ton toplan kuru incir ihracatı gerçekleştirildiği söyleniyor. İncir ihracatı miktarının yüksek olmasının ekonomiye katkısı da oldukça büyüktür demek mümkün,

İhracatta Ürünlerinde Birinci sırada Aydın İli Yer Alıyor!

İncir için oldukça verimli topraklara sahip olan Aydın ilinde de kuru incire uygun olan Sarılop inciri yetiştiriciliği oldukça fazla o bölgede yaşayan insanların en önemli geçim kaynağı olduğu söylenilebilen sarılop inciri en çok ihraç edilen incir ürünüdür. Aydın Ege Bölgesinde kıyı kesimlerde Sarılop inciri yetiştirilen Aydın ilinin iç kesimlerinde ve dağlık alanlarında ise besleyici içeriği gayet yüksek olan dağ inciri yetiştiriciliği de yapılır.
Daha öncesinde belirli aylarda kuru incir ihracatı gerçekleştirilirken son dönemlere kuru incir ihracatının bir yıl boyunca gerçekleştirildiği belirtiliyor. Yıllık oralar kuru incir ihracatından ülkemize giren döviz miktarının ise yakın zamanda 20 bin doların üzerine çıkması bekleniyor.
Kuru İncir İhracatının nasıl yapılacağı ise pek çok incir yetiştiricisi tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığına başvurarak gerekli belgeler ve sertifikalar sağlandığında ihracattı firmalar arasında belirtilen şartlara ve sertifikalara sahip olduğunuz zaman yer alabiliyorsunuz. Sağlık sertifikası/Model sertifikasını İnternet üzerinden kolaylıkla başvuru yapabilirsiniz. Model sertifikası ABD tarafından zorunlu tutulmuş bir sertifikadır.