İntansif Tarım Nedir ve Avantajları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:44

İntansif Tarım Nedir ve Avantajları Nelerdir?

İntansif Tarım Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:06

138 views

Tarım sektörü insanlık için önemli bir yere sahiptir. İnsanların temel ihtiyaçlarından olan besin ihtiyacının karşılanması için tarımsal faaliyetlere devam etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak gerekir. Ancak dünya üzerinde uygulanan pekçok farklı tarım uygulaması vardır. Teknolojik açıdan gelişen ülkelerde teknolojiye bağlı olarak tarımda kullanılan yöntemler iyileştirilmeye çalışılarak, en yüksek verimin alınacağı tarım yöntemleri uygulanmaktadır. Gelişmemiş ülkeler ise geleneksel tarım yöntemleri ile üretime devam etmektedir. Bu ülkeler, özellikle sulama sıkıntısı çeken ve üretim noktasında geri seviyede kalan ülkeler olarak tarımsal faaliyetlerini devam ettirirler.
Gelişen ülkelerde kullanılan ve modern tarım tekniklerinden biri olarak kabul edilen intansif tarım yöntemi ile karşınızdayız. İntansif tarım yöntemi modern tarım yöntemi olarak nitelendirilmektedir. İntansif tarım faaliyetleri teknolojik yöntemler ve malzemeler ile yapılır. İntansif tarım, “az emek yüksek verim” fikri temel alınarak oluşturulan bir yöntemdir. Geleneksel tarım yöntemleri üreticiyi hem maddi hem de manevi olarak zorlayan bir yapıya sahiptir. Özellikle insan gücüne duyulan ihtiyaçtan dolayı, üreticiler üretime yüksek seviyede emek vererek tarımı gerçekleştirirler. Bu açıdan bakıldığında intansif tarım hem ürünü hem de üreticiyi düşünerek oluşturulmuştur.
Tarım uygulaması gerçekleştirilirken, modern ve teknolojik yöntemlerin kullanılması hem bitki hem de hayvan üretimi için yüksek verim kazanılmasına yol açar. İnsanın yapacağı işlemler minimum seviyeye indirilir ve insan gücünün yerini makineler alır. Ayrıca nadas uygulamasının olabildiğince az tercih edildiği bir tarımsal üretim yöntemidir. Böylelikle nadas uygulamasının sebebiyet verdiği ertelenen üretim durumu da ortadan kalkmış olur. Böylelikle tarım arazisinden her yıl ürün elde edilir ve üretim devam eder.
Yoğun tarım olarak da bilinen intansif tarımın geleneksel tarım uygulamasına kıyasla avantajlı olduğu pekçok nokta bulunur. Topraktaki besin değerinin azalması ve insan nüfusundaki artış mevcut üretimin yetersiz olmasına sebep olmuştur. Bu yüzden üretim miktarını ve kalitesini arttıracak tarım uygulamasına ihtiyaç duyulur. Geleneksel tarımdan avantajlı olduğu konulardan bir diğeri de modern yöntemler kullanılarak tarım yapılmasıdır. Modern yöntemler ile ilaçlama işlemi daha kolay ve daha hızlı şekilde tamamlanır.